czwartek, 19 grudnia 2013

Krokiety z kapustą i grzybami

krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety są obowiązkową potrawą świąteczną w naszym domu. 
Robię je zawsze wcześniej, w ilościach hurtowych. Zamrażam. Dopiero po odmrożeniu, bezpośrednio przed podaniem je panieruję. 
Ze względu na dzieci robię wersję z pieczarkami, ale można je również zastąpić suszonymi grzybami. 
Jeżeli nie lubicie smażenia naleśników to możecie również przygotować krokiety z waflami

Składniki farszu ( na około 25 dużych krokietów):

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 700 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz, majeranek
  • oliwa lub olej
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kapustę (odciśniętą z soku i pokrojoną na ok. 0,5 cm kawałki) oraz pieczarki (starte na tarce o dużych oczkach). 
Całość dusić przez około 45 minut (jeżeli za mocno przywiera można lekko podlać wodą). Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Farsz ostudzić. 

Składniki naleśników:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • około 2,5-3 szklanki mleka
  • oliwa lub olej
Dodatkowo:
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól
Jajka zmiksować z cukrem (do krokietów robię lekko słodkawe ciasto - tak lubimy, fajnie kontrastuje z farszem i panierką). Dodać wodę oraz mąkę i sól. Dodawać partiami mleko, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję ciasta (dość rzadkie). Do ciasta dodać 2 łyżki oliwy. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (lekko posmarowanej oliwą). 


















Na ostudzonych naleśnikach układać farsz i zwijać je jak na zdjęciach powyżej. W tej fazie można je zamrozić. 
Krokiety panierować obtaczając w roztrzepanym i lekko posolonym jajku oraz w bułce tartej. Podawać jako dodatek do barszczu









7 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają :). Ile gram dałabyś suszonych grzybów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 g suszonych powinno być ok, można też jako podstawę dać pieczarki i dodać do nich trochę suszonych:)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :). Pewnie już po Nowym Roku ale na pewno je zrobię. Pozdrawiam serdecznie, Edyta :)

      Usuń
  2. uwielbiam krokiety :) tak jak i barszczyk i pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy krokiety z kapustą i grzybami ... czesto robię je na obiad i jakoś nam się nie nudzą:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Krokiety zrobione. Zastanawiałam się czy nie dać surowego jajka do farszu, aby się "trzymał " ale ostatecznie zrobiłam tak jak w przepisie. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakowały :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.