środa, 11 grudnia 2013

Lebkuchen - niemieckie pierniczki

Lebkuchen - niemieckie pierniczki
Do zrobienia tych pierniczków zabierałam się dosłownie od kilku lat. Znam je od dawien dawna z paczek przesyłanych przez ciocię z Niemiec. Występowały również w wersji z opłatkiem na spodzie piernika. 
Są bardzo smaczne, ale jednak mimo wszystko to nie jest smak tych pierników, które zapamiętałam...A może po prostu tylko mi się zdaje...:)
W każdym bądź razie są proste w wykonaniu, nie muszą leżakować i są fajnym urozmaiceniem tradycyjnych pierniczków.
Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.

Składniki (30 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g migdałów zmielonych na mąkę
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • 0,5 szklanki kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy (mieszanki) lub skórka otarta z 2 cytryn (użyłam skórki)
Masło i miód rozpuścić w rondelku (nie gotować). Trochę przestudzić, ale masa nadal powinna być lekko ciepła. Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać je z masą miodowo-maślaną. Odstawić do wystygnięcia (ciasto lepi się, ale tak ma być, po ostudzeniu zgęstnieje). 
Z ostudzonego ciasta formować kulki (można zwilżyć dłonie wodą) wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu odczekać 2-3 minuty, a następnie przełożyć na kratkę żeby ostygły. 
Ostudzone polukrować. 

Składniki lukru:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny 
Sok wymieszać z cukrem na gładką masę i lukrować pierniczki (maczając je), a następnie pozostawić, najlepiej na kratce, żeby wyschły. Przechowywać najlepiej w blaszanej puszce. 


Przepis bierze udział w Festiwalu Pierniczków



Festiwal






7 komentarzy:

  1. mniam mniam musze zrobić!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Są przepyszne Aniu. Uwielbiam je i chyba w tym roku też zrobię. :)
    Dziękuje za wspaniałe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - cała przyjemność po mojej stronie:)

      Usuń
  3. O, tych jestem ciekawa :) W zeszłym roku robiłam takie klasyczne pierniczki, ale wyszły strasznie twarde mimo, iż leżakowały miesiąc. Ile tak mniej więcej wychodzi z tych proporcji? 2 blachy czy więcej? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te pierniczki .... piekłam je raz ... ale nie wiedzieć czemu mi s bardzo spłaszczyły ... a każdemu wychodza takie śliczne krągłe:) .... musze je jeszcze raz zrobić:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.