piątek, 20 grudnia 2013

Bigos

bigos

Bigos przygotowuję zawsze wcześniej i zamrażam. Oczywiście część podlega konsumpcji bezpośrednio po ugotowaniu, bo takiemu aromatowi naprawdę ciężko się oprzeć. 
Gotuję go z reguły dwa dni, ale ponoć najlepszy gotowany jeszcze dłużej. Ile domów, tyle pomysłów na bigos i na składniki w nim zawarte. 
Ja podaję Wam naszą ulubioną wersję. 

Składniki:
  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 - 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 100 g suszonych grzybów
  • 200 g suszonych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren jałowca
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta ziarenek kolendry
  • pieprz czarny mielony
  • łyżka majeranku
  • sól
  • miód (jeśli zachodzi potrzeba)
  • kminek (według uznania)
Suszone grzyby zamoczyć na kilka godzin. Odsączyć i pokroić w paski. W dużym garnku podsmażyć mięso pokrojone w kostkę. Dodać kiszoną kapustę pokrojoną w 2 cm kawałki. Całość dusić przez około godzinę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec oraz kolendrę. W następnej kolejności dodać grzyby, pokrojone śliwki i poszatkowaną białą kapustę. Dodać musztardę i koncentrat pomidorowy (nie są to obowiązkowe składniki, ale wnoszą do bigosu fajne smaczki, dodatkowo dodanie musztardy przyśpiesza proces przygotowania bigosu, "postarza go"). Dodać wino. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz kminkiem (zapobiegają wzdęciom) i ewentualnie miodem, jeśli zachodzi taka konieczność i brakuje w bigosie lekkiej słodkości). Bigos gotować na małym ogniu tak długo na ile macie ochotę. Po schłodzeniu można zamrozić. Można też bigos przechowywać w słoikach (trzeba je zagotować).  


7 komentarzy:

  1. Ale się "wstrzeliłaś", właśnie dzisiaj nastawiliśmy bigos :) , nie omieszkam skorzystać z Twoich podpowiedzi :)) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sylwia - to świetnie:) Miłego gotowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje , i na wzajem :))

      Usuń
  3. Z suszonymi grzybami uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze bigosu z suszonymi śliwkami:) ... następnym razem je dodam:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.