19:27

Bułeczki z żurawiną

Bułeczki z żurawiną

Drożdżowe, lekko chrupiące bułeczki cynamonowe nadziane żurawiną. Zyskały bardzo dużą aprobatę ze strony rodziny. Syn zachwalał prawie jak swoje ulubione ciasteczka i podkreślał, że choćby nie wiem co przynajmniej dwie muszą zostać na drugie śniadanie do szkoły:)

Składniki (porcja na około 20 sztuk):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka mleka (letniego)
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka suszonej żurawiny







Mąkę wymieszać ze wszystkimi składnikami (oprócz żurawiny) i wyrobić ciasto (przy użyciu świeżych drożdży trzeba je najpierw rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (powinno lekko podrosnąć). Po tym czasie przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok 5-7 mm. Posiekaną lub niezbyt drobno zmieloną żurawinę rozsypać po wierzchu ciasta i zwinąć rulon. Przy pomocy ostrego noża pokroić go w około 1,5 cm plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 30 minut. Piec w 180 stopniach około 25 minut - aż się zarumienią. Przed pieczeniem można bułeczki posmarować po wierzchu mlekiem (ja zapomniałam:))

Przepis dodaję do akcji:

Wielkie Święto Żurawiny 2013 - zaproszenie

9 komentarzy: