08:45

Pierogi pieczone

Pierogi pieczone
Bajeczne smaki zapraszają na drożdżowe, pieczone pierogi z kapustą i grzybami (u nas ze względu na dzieci z pieczarkami). 
Pachnące, miękkie w środku, puszyste i z aromatycznym nadzieniem. Do tego jak zwykle proste w wykonaniu, jak to w Bajecznych smakach:)







Składniki farszu:
  • 250 g kiszonej kapusty (może być z marchewką)
  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • kilka łyżek oliwy
  • majeranek, sól, pieprz
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić na 0,5 centymetrowe kawałki. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie. Dodać kapustę i pieczarki i smażyć około 30 minut. Pod koniec doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Ostudzić. 

Składniki ciasta (porcja na około 30 pierogów):

  • 500 g mąki
  • 3 jajka + jajko do smarowania po wierzchu
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka (250 ml)
  • 42 g świeżych drożdży (lub 2 opakowania po 7 g suchych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli 
Drożdże rozpuścić w połowie mleka z dodatkiem cukru. Poczekać, aż drożdże zaczną pracować (jeżeli używamy drożdży suchych to po prostu mieszamy je z pozostałymi składnikami). Zaczyn wymieszać z wszystkimi składnikami (ręką lub mikserem ze spiralnymi końcówkami). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Rozwałkować niezbyt cienko i wykrawać kółka. Na każdym kółku kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać pierogi, które następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w 200 stopniach przez 20 minut. 

Tradycyjne zapraszamy również na film:







14 komentarzy:

  1. Mmmm uwielbiam:)W tym roku są moją obowiązkową pozycją na świątecznym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczarki to też grzyby i dzieci nie powinny ich jeść do 7 roku życia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata - dziękuję za informację. Jedzą okazjonalnie i w bardzo małych ilościach, a mała z filmu to zjadła tylko ciasto:)

      Usuń
  3. pysznie wyglądają, chętnie bym zjadła kilka :d

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie bułeczki. Pasują i do barszczyku i sa super samodzielnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny farsz, cudowne są te pierogi!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze nie wyszly mi ale po obejrzeniu filmu juz wirm co zle zrobilam;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. A mnie się pootwieraly chyba powinnam mocniej dociskać??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć... o ile farsz nie "zaatakował" brzegów, to pewnie wina leży w dociskaniu.

      Usuń