niedziela, 8 grudnia 2013

Ravioli z dynią i amaretti

Ravioli z dynią i amaretti
Kiedy umawiałyśmy się z Aleksandrą na kolejny odcinek Viva la pasta! okazało się, że będą mi potrzebne ciasteczka amaretti. 
Już dawno chodziły mi po głowie, więc czym prędzej je upiekłam (po przepis zapraszam tutaj)
Ravioli z dynią i amaretti (ravioli di zucca e amaretti) to naprawdę popisowe danie, którego nie powstydziłby się profesjonalny szef kuchni:)
Dynia z amaretti tworzą wspaniały duet. 


Składniki makaronu (porcja na 4 naprawdę głodne osoby):

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Składniki farszu:

  • 800 g dyni obranej ze skórki
  • 1 średnia cebula
  • 100 g ciasteczek amaretti
  • 100 g startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
Sos:
  • 100 g masła
  • 10-12 listków świeżej szałwii (nie miałam i u mnie polane samym masłem)

Z podanych składników zagnieść makaron. Na patelni polanej oliwą podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. 
Dynię pokroić na kawałki i upiec w 180 stopniach przez 20 minut. Po ostudzeniu zmiksować. 
Do podsmażonej cebuli dodać zmiksowaną dynię (jeżeli masa jest rzadka to przez chwilę dusić na małym ogniu do momentu aż nadmiar wody odparuje, w przypadku gęstej czynność pomijamy). Ostudzoną masę wymieszać z parmezanem i zmiksowanymi amaretti. Doprawić do smaku solą. 
Ciasto makaronowe rozwałkować na dwa prostokątne placki. Na jednym kłaść w odległości kilku centymetrów łyżeczki nadzienia. Całość nakryć drugim plackiem. Ciasto docisnąć pomiędzy przestrzeniami wypełnionymi farszem. Przy pomocy radełka pociąć na kwadraty. Ja dodatkowo docisnęłam brzegi ravioli widelcem. 



Gotować 6-7 minut w osolonej wodzie. Podawać polane sosem z masła i szałwii (w ostatniej chwili okazało się, że nie mam szałwii i ostatecznie podałam z samym masłem). Danie można po wierzchu posypać startym parmezanem. 

A teraz zapraszam Was do obejrzenia ravioli przygotowanych przez Aleksandrę w Toskanii
















12 komentarzy:

  1. od dłuższego czasu się zabieram za ravioli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kulinarne inspiracje - to mam nadzieję, że przyczyniłyśmy się do szybszej realizacji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie Aniu namowilas na zrobienie amaretti. To wstyd, ze jeszcze sie do tego nie zabralam. U Ciebie ravioli takie rowniutkie. Doskonala kuchareczka! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy farsz. Nigdy nie robiłam ravioli. Chciałabym kiedyś spróbować swoich sił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - spróbuj, bo to naprawdę proste:)

      Usuń
  5. Teraz, w okresie przedświątecznym, możesz podać takie pierożki podlane zbrązowionym masłem z dodatkiem maku i skarmelizowanej gruszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Kawiarenka - wspaniały pomysł!

      Usuń
  6. Bardzo intrygujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu-tusia - intrygująco-zaskakujące:) Pozytywnie:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.