sobota, 21 grudnia 2013

Ravioli świąteczne

ravioli świąteczne
Ravioli świąteczne, czyli Ravioli di Natale, to nasza propozycja dla tych, którzy mają ochotę na makaron w święta.
Razem z Aleksandrą przygotowałyśmy choinkowe ravioli ze szpinaku, nadziane serami i ułożone na świetnie kontrastującym sosie pomidorowym. 

Składniki na ciasto (na 4 głodne osoby):
  • 80 g szpinaku (użyłam mrożonego)
  • 300 g mąki (użyłam T 650)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Szpinak rozmrozić i poddusić przez około 10 minut (w przypadku świeżego - chwilę obgotować i dokładnie odcedzić). Ostudzony szpinak zmiksować i wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. 




Składniki farszu:

  • 200 g ricotty
  • 60 g startego parmezanu
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wszystkie składniki farszu wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku. 

Składniki sosu:
  • 200 ml przecieru pomidorowego (użyłam krojonych w kostkę pomidorów)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Na oliwie podgrzać przez chwilę obrany ząbek czosnku. Na chwilę zestawić z ognia i dodać przecier pomidorowy. Gotować 10 minut. Doprawić solą do smaku. 

Dodatkowo:
  • parmezan do posypania po wierzchu
Ciasto szpinakowe podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm. Na jednym z placków układać porcje farszu(dla ułatwienia można odcisnąć foremką kształt. 





Następnie nakryć drugim plackiem i docisnąć ciasto dookoła farszu. Przy pomocy foremki wykrawać ravioli. 





Ravioli gotować w lekko osolonej wodzie. Gotowałam 10 minut. 
Podanie: Na talerz wylać sos, a na nim ułożyć ravioli w kształcie choinek. Całość posypać startym parmezanem. 

Zapraszam Was również do obejrzenia choinkowych ravioli przygotowanych przez Aleksandrę z Moja Toskania

Buon Natale!







10 komentarzy:

  1. Ale slicznie wyszly!!! Mialas fajna, duza forme choinkowa, moja nieco chudsza. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - potrzeba matką wynalazków:) Wykorzystałam foremkę po małych czekoladkach:)

      Usuń
  2. super sprawa! nie dość, że pyszne danie obiadowe to jeszcze tak genialnie wygląda :) pomysł na choinkowe ravioli koniecznie muszę zapisać i wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teenager - po sezonie świątecznym można też zrobić inne kształty:) listki lub krokodyle:)

      Usuń
  3. bardzo pomysłowe z Was dziewczyny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie :) Bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudwne choinki ... i jak pysznie nadziane:). Uwielbiam wasze makaronowe spotkania:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kuchnie włoską, u mnie też dziś ravioli, bardzo fajny przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.