08:00

Ravioli świąteczne

ravioli świąteczne
Ravioli świąteczne, czyli Ravioli di Natale, to nasza propozycja dla tych, którzy mają ochotę na makaron w święta.
Razem z Aleksandrą przygotowałyśmy choinkowe ravioli ze szpinaku, nadziane serami i ułożone na świetnie kontrastującym sosie pomidorowym. 

Składniki na ciasto (na 4 głodne osoby):
  • 80 g szpinaku (użyłam mrożonego)
  • 300 g mąki (użyłam T 650)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Szpinak rozmrozić i poddusić przez około 10 minut (w przypadku świeżego - chwilę obgotować i dokładnie odcedzić). Ostudzony szpinak zmiksować i wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. 




Składniki farszu:

  • 200 g ricotty
  • 60 g startego parmezanu
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wszystkie składniki farszu wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku. 

Składniki sosu:
  • 200 ml przecieru pomidorowego (użyłam krojonych w kostkę pomidorów)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Na oliwie podgrzać przez chwilę obrany ząbek czosnku. Na chwilę zestawić z ognia i dodać przecier pomidorowy. Gotować 10 minut. Doprawić solą do smaku. 

Dodatkowo:
  • parmezan do posypania po wierzchu
Ciasto szpinakowe podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm. Na jednym z placków układać porcje farszu(dla ułatwienia można odcisnąć foremką kształt. 





Następnie nakryć drugim plackiem i docisnąć ciasto dookoła farszu. Przy pomocy foremki wykrawać ravioli. 





Ravioli gotować w lekko osolonej wodzie. Gotowałam 10 minut. 
Podanie: Na talerz wylać sos, a na nim ułożyć ravioli w kształcie choinek. Całość posypać startym parmezanem. 

Zapraszam Was również do obejrzenia choinkowych ravioli przygotowanych przez Aleksandrę z Moja Toskania

Buon Natale!







10 komentarzy:

  1. Ale slicznie wyszly!!! Mialas fajna, duza forme choinkowa, moja nieco chudsza. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - potrzeba matką wynalazków:) Wykorzystałam foremkę po małych czekoladkach:)

      Usuń
  2. super sprawa! nie dość, że pyszne danie obiadowe to jeszcze tak genialnie wygląda :) pomysł na choinkowe ravioli koniecznie muszę zapisać i wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teenager - po sezonie świątecznym można też zrobić inne kształty:) listki lub krokodyle:)

      Usuń
  3. bardzo pomysłowe z Was dziewczyny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie :) Bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudwne choinki ... i jak pysznie nadziane:). Uwielbiam wasze makaronowe spotkania:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kuchnie włoską, u mnie też dziś ravioli, bardzo fajny przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń