poniedziałek, 30 grudnia 2013

Makowiec na kruchym cieście

makowiec nas kruchym cieście

Bardzo prosty makowiec, w którym dominuje mak, 
a ciasta jest niewiele. 
Przygotowuje się błyskawicznie - użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można też przygotować swoją, domową.  
Ciasto w wyglądzie jest bardzo w  stylu mazurka, dlatego upiec je można zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. 
Jest też bardzo wydajne, ponieważ już mały kawałek jest bardzo sycący:)

Składniki (blaszka 33 cm x 23 cm):

  • masa makowa (850 g) - przed zakupem sprawdźcie skład masy (bywają przeróżne jeśli chodzi o zawartość maku, ja użyłam Helio)
  • opcjonalnie: 3/4 szklanki posiekanych niezbyt drobno orzechów lub mieszanki orzechów i rodzynek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko
  • lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, sok z cytryny
Z mąki, jajka, masła i cukru zagnieść ciasto i schłodzić je przez min. 30 minut w lodówce. 2/3 ciasta cienko rozwałkować i wyłożyć nim spód blaszki, (wyłożonej papierem do pieczenia) . Ciasto nakłuć widelcem i zapiec 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową (wcześniej wymieszaną z dodatkowymi bakaliami) i wyrównać ją łyżką. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować i pokroić w paski o szerokości ok. 1 cm. Ułożyć je w kratkę na masie makowej. Piec do zrumienienia się pasków ciasta w 180 stopniach (około 35 minut). 
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny (około pół dużej cytryny) i powstałym lukrem posmarować ostudzone ciasto. 


11 komentarzy:

  1. Jak to kiedyś powiedziała Iga : Wygląda bardzo ładnie, ale mi nie będzie potrzebne ;)


    A to dlatego, że nie lubię masy makowej w cieście.

    OdpowiedzUsuń
  2. I takie pownny być makowcemało ciasta..dużo masy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo ,że już po Świętach to ja poproszę o kawałek makowca:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Duuużo maku :). Pysznie :).
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. No tak mnie kusi, że zaraz chyba upiekę :) Dam znać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i jest problem, bo upiekłam późnym wieczorem, żeby na Sylwestra było, a rano połowa zniknęła :D Nie wiem czy dotrwa, ale jest pyszne!

      Usuń
    2. Olu, nawet nie wiesz jak Ci teraz zazdroszczę:) Cieszę się, że smakuje:)

      Usuń
  6. Jeszcze takiego makowczyka nie jadłam.
    Pozdrówki Aniu:*

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepszego dla Was wszystkich Aniu,

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.