17:08

Lebkuchen - niemieckie pierniczki

Lebkuchen - niemieckie pierniczki
Do zrobienia tych pierniczków zabierałam się dosłownie od kilku lat. Znam je od dawien dawna z paczek przesyłanych przez ciocię z Niemiec. Występowały również w wersji z opłatkiem na spodzie piernika. 
Są bardzo smaczne, ale jednak mimo wszystko to nie jest smak tych pierników, które zapamiętałam...A może po prostu tylko mi się zdaje...:)
W każdym bądź razie są proste w wykonaniu, nie muszą leżakować i są fajnym urozmaiceniem tradycyjnych pierniczków.
Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.

Składniki (30 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g migdałów zmielonych na mąkę
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • 0,5 szklanki kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy (mieszanki) lub skórka otarta z 2 cytryn (użyłam skórki)
Masło i miód rozpuścić w rondelku (nie gotować). Trochę przestudzić, ale masa nadal powinna być lekko ciepła. Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać je z masą miodowo-maślaną. Odstawić do wystygnięcia (ciasto lepi się, ale tak ma być, po ostudzeniu zgęstnieje). 
Z ostudzonego ciasta formować kulki (można zwilżyć dłonie wodą) wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu odczekać 2-3 minuty, a następnie przełożyć na kratkę żeby ostygły. 
Ostudzone polukrować. 

Składniki lukru:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny 
Sok wymieszać z cukrem na gładką masę i lukrować pierniczki (maczając je), a następnie pozostawić, najlepiej na kratce, żeby wyschły. Przechowywać najlepiej w blaszanej puszce. 


Przepis bierze udział w Festiwalu Pierniczków



Festiwal






7 komentarzy:

  1. mniam mniam musze zrobić!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Są przepyszne Aniu. Uwielbiam je i chyba w tym roku też zrobię. :)
    Dziękuje za wspaniałe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - cała przyjemność po mojej stronie:)

      Usuń
  3. O, tych jestem ciekawa :) W zeszłym roku robiłam takie klasyczne pierniczki, ale wyszły strasznie twarde mimo, iż leżakowały miesiąc. Ile tak mniej więcej wychodzi z tych proporcji? 2 blachy czy więcej? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te pierniczki .... piekłam je raz ... ale nie wiedzieć czemu mi s bardzo spłaszczyły ... a każdemu wychodza takie śliczne krągłe:) .... musze je jeszcze raz zrobić:) buziaki

    OdpowiedzUsuń