13:40

Pierogi drożdżowe z kurkami

pierogi z kurkami

W prezencie dostałam całą górę kurek i zastanawiałam się co z nich począć. Z pomocą przyszli czytelnicy na FB. Najwięcej głosów było za tradycyjnym podejściem i ugotowaniem kurek w sosie śmietanowym, ale kilka było też za kurkami na pizzy, czy w pierogach. 
Postanowiłam połączyć te pomysły i podduszone kurki połączyłam ze śmietaną, a następnie zapiekłam w formie pierogów drożdżowych - z ciasta na pizzę. 
Wyszło przepysznie!

Składniki farszu:

  • 300 g kurek
  • 4 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
  • mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Składniki ciasta:
  • 400 g mąki 
  • 6 g suchych drożdży (18 g świeżych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • woda (letnia, nieco mniej niż szklanka)
  • 3 łyżki mleka do smarowania pierogów po wierzchu
Kurki oczyścić dokładnie. Większe sztuki pokroić, a mniejsze pozostawić w całości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać kurki i smażyć razem około 10 minut. Można dodać 2-3 łyżki wody w międzyczasie. Na koniec dodać śmietanę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurki powinny być otoczone w śmietanie, ale nie pływać w śmietanowym sosie. Farsz ostudzić. 
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte cienko rozwałkować, wykrawać kółka i sklejać pierogi. Można tradycyjne lub takie jak moje z dwóch kółek, z falbanką. 
Sklejone pierogi kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia (około 20 minut). Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem po wierzchu. 
Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.


3 komentarze:

  1. Czasem mi się nudzi wersja z sosem śmietanowym, dlatego na Twoje pierogi mam wielką ochotę :). Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznego, przyrządzę sobie:)

    OdpowiedzUsuń