wtorek, 1 lipca 2014

Pierogi drożdżowe z kurkami

pierogi z kurkami

W prezencie dostałam całą górę kurek i zastanawiałam się co z nich począć. Z pomocą przyszli czytelnicy na FB. Najwięcej głosów było za tradycyjnym podejściem i ugotowaniem kurek w sosie śmietanowym, ale kilka było też za kurkami na pizzy, czy w pierogach. 
Postanowiłam połączyć te pomysły i podduszone kurki połączyłam ze śmietaną, a następnie zapiekłam w formie pierogów drożdżowych - z ciasta na pizzę. 
Wyszło przepysznie!

Składniki farszu:

  • 300 g kurek
  • 4 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
  • mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Składniki ciasta:
  • 400 g mąki 
  • 6 g suchych drożdży (18 g świeżych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • woda (letnia, nieco mniej niż szklanka)
  • 3 łyżki mleka do smarowania pierogów po wierzchu
Kurki oczyścić dokładnie. Większe sztuki pokroić, a mniejsze pozostawić w całości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać kurki i smażyć razem około 10 minut. Można dodać 2-3 łyżki wody w międzyczasie. Na koniec dodać śmietanę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurki powinny być otoczone w śmietanie, ale nie pływać w śmietanowym sosie. Farsz ostudzić. 
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte cienko rozwałkować, wykrawać kółka i sklejać pierogi. Można tradycyjne lub takie jak moje z dwóch kółek, z falbanką. 
Sklejone pierogi kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia (około 20 minut). Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem po wierzchu. 
Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.


3 komentarze:

  1. Czasem mi się nudzi wersja z sosem śmietanowym, dlatego na Twoje pierogi mam wielką ochotę :). Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evi - to mamy tak samo z kurkami:)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smacznego, przyrządzę sobie:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.