W prezencie dostałam całą górę kurek i zastanawiałam się co z nich począć. Z pomocą przyszli czytelnicy na FB. Najwięcej głosów było za tradycyjnym podejściem i ugotowaniem kurek w sosie śmietanowym, ale kilka było też za kurkami na pizzy, czy w pierogach.
Postanowiłam połączyć te pomysły i podduszone kurki połączyłam ze śmietaną, a następnie zapiekłam w formie pierogów drożdżowych - z ciasta na pizzę.
Wyszło przepysznie!
Składniki farszu:
- 300 g kurek
- 4 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
- mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Składniki ciasta:
- 400 g mąki
- 6 g suchych drożdży (18 g świeżych)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- woda (letnia, nieco mniej niż szklanka)
- 3 łyżki mleka do smarowania pierogów po wierzchu
Kurki oczyścić dokładnie. Większe sztuki pokroić, a mniejsze pozostawić w całości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać kurki i smażyć razem około 10 minut. Można dodać 2-3 łyżki wody w międzyczasie. Na koniec dodać śmietanę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurki powinny być otoczone w śmietanie, ale nie pływać w śmietanowym sosie. Farsz ostudzić.
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte cienko rozwałkować, wykrawać kółka i sklejać pierogi. Można tradycyjne lub takie jak moje z dwóch kółek, z falbanką.
Sklejone pierogi kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia (około 20 minut). Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem po wierzchu.
Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
Czasem mi się nudzi wersja z sosem śmietanowym, dlatego na Twoje pierogi mam wielką ochotę :). Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńEvi - to mamy tak samo z kurkami:)
UsuńWygląda bardzo smacznego, przyrządzę sobie:)
OdpowiedzUsuń