sobota, 12 lipca 2014

Knedle z kaszy jaglanej z morelami

Moim zdaniem te knedle są fenomenalne! Wiem, że to nieskromne, ale tak właśnie jest:) 
Tym przepisem przekonałam się ostatecznie do kaszy jaglanej, a wręcz jestem niesamowicie zachęcona do kombinowania z nią w innych potrawach. 
W smaku bardzo przypominają te tradycyjne. Ciasto ma lekką serową nutę i ciężko się domyślić, że zawierają kaszę. 

Składniki (porcja na 4 osoby):

  • 500 g twarogu (półtłustego, zmielonego)
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 500 g moreli
  • do podania: śmietana, cukier i morele podsmażone na maśle




Kaszę jaglaną przepłukać (najlepiej przelać wrzątkiem) i wsypać do gotującej się, lekko osolonej wody (3 szklanki). Gotować na małym ogniu około 20 minut (j
a gotuję kaszę pod przykryciem i nie mieszam). Ugotowaną kaszę ostudzić i zmiksować (użyłam blendera). Zmiksowaną kaszę wymieszać ze zmielonym twarogiem, jajkami i mąką ziemniaczaną. Powstanie dość klejące ciasto. Odstawić je na 10 minut. Knedle formować mocno zwilżonymi wodą rękami. Nabierać porcję ciasta rozpłaszczyć i na środku każdego położyć 1/4 moreli, a następnie uformować kulkę (zobacz jak formować knedle na filmie)












Gotować w lekko osolonej wodzie - 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem lub z sosem z moreli krótko podsmażonymi na maśle. 


Z przepisem dołączam do akcji: 


10 komentarzy:

  1. Aniu podeślesz kilka? Z miłą chęcią bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - wszystkie zjedliśmy, ale no problem:) zrobię następne:)

      Usuń
  2. No i zaciekawiłaś mnie na maxa. Jaglną używam na codzień, ale do knedli? Na myśl by mi nie przyszło:-)
    Do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania W. - cieszę, się, że Cię tak zaintrygowałam:)

      Usuń
  3. reeeeewelacja!!!pycha!właśnie zrobiłam, dziękuję za ten przepis, polecam.Super alternatywa dla bezglutenowców.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :)

      Usuń
  4. Pani Aniu, czy ta kasza jest wyczuwalna w smaku? Mój mąż dopytuje się o knedle, ale niestety od kaszy stroni! :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - jest wyczuwalna, ale moim zdaniem bardzo, bardzo mało. Gdyby jadł z zamkniętymi oczami nie poczułby. Wnikliwy obserwator zauważy drobinki kaszy jaglanej (takie malutkie czarne kropeczki :)). Proszę podjąć ryzyko - one są z twarogiem, więc i on nadaje lekko serowego posmaku. Tylko polecam mocno moczyć ręce przy formowaniu, bo kleją się dość mocno.

      Usuń
  5. A jeżeli mam płatki jaglane które gotuje się 5 min. to jak je użyć?
    Proszę o podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ugotować je zgodnie z zaleceniem 5 minut i dalej postępować jak z kaszą. Muszą być gęste po ugotowaniu.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.