Ciasto kruche z wilgotną, miękką pianką i brzoskwiniami.
Użyłam świeżych owoców, ale spokojnie można skorzystać z brzoskwiń z puszki.
Piekłam już wcześniej podobne z rabarbarem. Obie wersje przepyszne.
Składniki ciasta (blacha 25 cm x 33 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Piana:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (8 g)
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki oleju
- 3-4 brzoskwinie
Składniki ciasta zagnieść ze sobą, podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią wyłożyć spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i nakłuć widelcem. Mniejszą część dobrze schłodzić (można nawet zamrozić)
Piec 15 minut w 180 stopniach.
Pianę z białek ubić z cukrami. Do ubitej piany (dalej mieszać przy pomocy miksera, ale na zmniejszonych obrotach) dodać mąkę ziemniaczaną i olej. Pianę wyłożyć na upieczony spód (może być gorący) i na niej ułożyć kawałki brzoskwiń (ja kroję na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na kilka kawałków). Na wierzch zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) schłodzone ciasto. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Przepis dodaję do akcji:
Bosko wygląda :) Pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńLena - nie da się zaprzeczyć:)
UsuńANiu chcę kawałek, albo nawet dwa.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - :)
Usuń