niedziela, 27 maja 2012

Kruche ciasto z rabarbarem

rabarbar, kruche, ciasto, budyń, pianka


























Od pierwszego wejrzenia zakochałam się kruchym cieście z rabarbarem i budyniową pianką. Zaprezentowała je u siebie Jola. Czułam, że będzie mi smakowało, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju kruche ciasta z owocami. W tym cieście zaskakuje lekka pianka o budyniowym posmaku. Mój mąż myślał, że to nowa wersja sernika:) Jest przepyszne!

Składniki ciasta (blaszka 22x33cm):
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 żółtek
Wszystkie składniki ciasta zagnieść (gdyby ciasto było zbyt sypkie to można dodać 1-2 łyżki wody). Ciasto podzielić na części 60% i 40%, zawinąć w folię i zamrozić. 

ciasto, kruche, rabarbar
Większą część zmrożonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozłożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec 15 minut w 190 stopniach. 
Ostudzić. 

Składniki budyniowej pianki:
  • 5 białek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania waniliowego budyniu (bez cukru)
  • 0,5 szklanki oleju
Przy pomocy miksera ubić na sztywno białka z dodatkiem cukru. Dodać budynie (suchy proszek) oraz olej (wlewać cienkim strumieniem). Pianę wyłożyć na ostudzone ciasto.

Dodatki:
  • 2 średnie łodygi rabarbaru 
  • opcjonalnie cukier puder do posypania po wierzchu
Na pianie ułożyć pokrojony w plasterki rabarbar i zetrzeć drugą część ciasta. Piec 30-40 minut w 190 stopniach. Można podać oprószone cukrem pudrem. 



22 komentarze:

  1. Aniu, a Ty wiesz, zę moja Teściowa też myslała, ze to sernik. Zjadła i mówi "Jola, ale pyszny sernik" ...:) fantastyczne ciasto, prawda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - fantastyczne i faktycznie wygląda jak sernik:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Grażyna - idealne właśnie do rabarbaru, ale mam też ochotę zrobić z truskawkami:)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie!
    Ja też bym stawiała,że to sernik.
    Pozdrowienia Aniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - cieszę się, że Ci się podoba i również pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Robiłam ostatnio jest genialne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia - pewnie też nie ostatni raz:)

      Usuń
  5. słodko - kwaśne. strasznie fajne(((:

    OdpowiedzUsuń
  6. też mi się podoba ten przepis! rewelacyjny! muszę go wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goh. - miłego wypróbowywania:)

      Usuń
  7. Uwielbiam takie czarno-białe ciasta, a do tego jeszcze rabarbar dla przełamania słodyczy, cudne :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - mam podobnie:) Lubię takie niejednolite ciasta:)

      Usuń
  8. Swietnie wyglada, domyslam sie, ze smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię ten typ ciast :) zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda K. - warto się skusić póki jest rabarbar:)

      Usuń
  10. NO i tak kusicie na prawo i lewo i trzeba będzie kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - właśnie i mnie tak skuszono:)

      Usuń
  11. Piękne i pyszne. WIem, bo robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - tak mi się zdawało, że i u Ciebie je już kiedyś podziwiałam:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.