Od pierwszego wejrzenia zakochałam się kruchym cieście z rabarbarem i budyniową pianką. Zaprezentowała je u siebie Jola. Czułam, że będzie mi smakowało, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju kruche ciasta z owocami. W tym cieście zaskakuje lekka pianka o budyniowym posmaku. Mój mąż myślał, że to nowa wersja sernika:) Jest przepyszne!
Składniki ciasta (blaszka 22x33cm):
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 5 żółtek
Wszystkie składniki ciasta zagnieść (gdyby ciasto było zbyt sypkie to można dodać 1-2 łyżki wody). Ciasto podzielić na części 60% i 40%, zawinąć w folię i zamrozić.
Większą część zmrożonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozłożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec 15 minut w 190 stopniach.
Ostudzić.
Składniki budyniowej pianki:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania waniliowego budyniu (bez cukru)
- 0,5 szklanki oleju
Przy pomocy miksera ubić na sztywno białka z dodatkiem cukru. Dodać budynie (suchy proszek) oraz olej (wlewać cienkim strumieniem). Pianę wyłożyć na ostudzone ciasto.
Dodatki:
- 2 średnie łodygi rabarbaru
- opcjonalnie cukier puder do posypania po wierzchu
Na pianie ułożyć pokrojony w plasterki rabarbar i zetrzeć drugą część ciasta. Piec 30-40 minut w 190 stopniach. Można podać oprószone cukrem pudrem.
Aniu, a Ty wiesz, zę moja Teściowa też myslała, ze to sernik. Zjadła i mówi "Jola, ale pyszny sernik" ...:) fantastyczne ciasto, prawda:)
OdpowiedzUsuńJola - fantastyczne i faktycznie wygląda jak sernik:)
UsuńOj, super to ciasto :)
OdpowiedzUsuńGrażyna - idealne właśnie do rabarbaru, ale mam też ochotę zrobić z truskawkami:)
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńJa też bym stawiała,że to sernik.
Pozdrowienia Aniu!
Amber - cieszę się, że Ci się podoba i również pozdrawiam:)
UsuńRobiłam ostatnio jest genialne
OdpowiedzUsuńDusia - pewnie też nie ostatni raz:)
Usuńsłodko - kwaśne. strasznie fajne(((:
OdpowiedzUsuńAsieja - też tak uważam:)
Usuńteż mi się podoba ten przepis! rewelacyjny! muszę go wypróbować:)
OdpowiedzUsuńGoh. - miłego wypróbowywania:)
UsuńUwielbiam takie czarno-białe ciasta, a do tego jeszcze rabarbar dla przełamania słodyczy, cudne :).
OdpowiedzUsuńEvitaa - mam podobnie:) Lubię takie niejednolite ciasta:)
UsuńSwietnie wyglada, domyslam sie, ze smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńMaggie - zgadza się:)
Usuńbardzo lubię ten typ ciast :) zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńMagda K. - warto się skusić póki jest rabarbar:)
UsuńNO i tak kusicie na prawo i lewo i trzeba będzie kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - właśnie i mnie tak skuszono:)
UsuńPiękne i pyszne. WIem, bo robiłam:)
OdpowiedzUsuńMajana - tak mi się zdawało, że i u Ciebie je już kiedyś podziwiałam:)
Usuń