piątek, 25 maja 2012

Tarta ze szparagami i botwinką


Tarta u mnie po raz pierwszy na blogu, ale z pewnością nie ostatni, bo teraz w kolejce stoi cytrynowa. Po raz pierwszy samodzielnie wykonana. Co jak co, ale szparagi na tarcie wyjątkowo mi odpowiadają. Są w tym daniu wyjątkowo aromatyczne. Danie zdecydowania do powtórzenia. Przepis na tartę i bazę jajeczną pochodzi od Oli.




Składniki ciasta (na dużą tartę):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zamrożonego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki zimnej wody
Składniki bazy jajecznej:
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • 0,25 l śmietany (u mnie gęsta 12%)
Dodatki:
  • pęczek szparagów (u mnie białe, ale mogą być też zielone)
  • botwinka (wykorzystałam tylko łodygi, bez liści)
Wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą (zamrożone masło miksuje się bez problemu - do zmiksowania użyłam końcówki do siekania mięsa, ale jeśli nie posiadacie można użyć schłodzonego masła, a ciasto przed pieczeniem dobrze schłodzić w lodówce). Ciasto wyjąć i przez chwilę zagnieść. Rozwałkować ciasto na kształt okręgu i przełożyć do formy na tartę. Ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach. Piec 15 minut w 180 stopniach. Wyjąć i ostudzić. 
Przygotować bazę jajeczną miksując krótko wszystkie składniki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
Na ostudzonym cieście ułożyć kawałki obranych szparagów i pokrojone na małe kawałki łodygi botwinki.
Całość zalać bazą jajeczną. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. 


15 komentarzy:

  1. widzę, że też za tartowanie się wzięłaś :) u mnie dziś na obiad też tarta będzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga-aa - w końcu się odważyłam:)

      Usuń
  2. Tarta znajduje się w pierwszej dziesiątce moich kulinarnych upodobań :-)A jeśli prezentuje takie trio z botwiną i szparagami, to jestem smakowo uszczęśliwiona ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renia_t - najwyraźniej mamy podobne upodobania:)

      Usuń
  3. Aniu, pysznie dobrałaś smaki ! I rewelacyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - dziękuję:) Szparag i botwinka to faktycznie dobrana para:)

      Usuń
  4. Muszę też w końcu jakąś wytrawną tarte zrobić :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - a ja muszę zrobić słodką:)

      Usuń
    2. Aniu, zrobiłam wczoraj na obiad, z samą botwinką. PYszna!:)

      Usuń
    3. Zapewne była przepyszna:)

      Usuń
  5. wygląda bardzo, ale to bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam tą tartę Aniu, z tym,ze tylko z botwinką (jak Majanka) ....jest tak pyszna, ze gdy tylko w sobotę kupie botwinkę zrobie ją po raz kolejny:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - bardzo mnie to cieszy!:)

      Usuń
    2. ...a mnie cieszy, ze zamieściłaś ten doskonały przepis:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.