08:15

Tarta ze szparagami i botwinką


Tarta u mnie po raz pierwszy na blogu, ale z pewnością nie ostatni, bo teraz w kolejce stoi cytrynowa. Po raz pierwszy samodzielnie wykonana. Co jak co, ale szparagi na tarcie wyjątkowo mi odpowiadają. Są w tym daniu wyjątkowo aromatyczne. Danie zdecydowania do powtórzenia. Przepis na tartę i bazę jajeczną pochodzi od Oli.




Składniki ciasta (na dużą tartę):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zamrożonego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki zimnej wody
Składniki bazy jajecznej:
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • 0,25 l śmietany (u mnie gęsta 12%)
Dodatki:
  • pęczek szparagów (u mnie białe, ale mogą być też zielone)
  • botwinka (wykorzystałam tylko łodygi, bez liści)
Wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą (zamrożone masło miksuje się bez problemu - do zmiksowania użyłam końcówki do siekania mięsa, ale jeśli nie posiadacie można użyć schłodzonego masła, a ciasto przed pieczeniem dobrze schłodzić w lodówce). Ciasto wyjąć i przez chwilę zagnieść. Rozwałkować ciasto na kształt okręgu i przełożyć do formy na tartę. Ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach. Piec 15 minut w 180 stopniach. Wyjąć i ostudzić. 
Przygotować bazę jajeczną miksując krótko wszystkie składniki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
Na ostudzonym cieście ułożyć kawałki obranych szparagów i pokrojone na małe kawałki łodygi botwinki.
Całość zalać bazą jajeczną. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. 


15 komentarzy:

  1. widzę, że też za tartowanie się wzięłaś :) u mnie dziś na obiad też tarta będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta znajduje się w pierwszej dziesiątce moich kulinarnych upodobań :-)A jeśli prezentuje takie trio z botwiną i szparagami, to jestem smakowo uszczęśliwiona ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renia_t - najwyraźniej mamy podobne upodobania:)

      Usuń
  3. Aniu, pysznie dobrałaś smaki ! I rewelacyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - dziękuję:) Szparag i botwinka to faktycznie dobrana para:)

      Usuń
  4. Muszę też w końcu jakąś wytrawną tarte zrobić :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - a ja muszę zrobić słodką:)

      Usuń
    2. Aniu, zrobiłam wczoraj na obiad, z samą botwinką. PYszna!:)

      Usuń
    3. Zapewne była przepyszna:)

      Usuń
  5. wygląda bardzo, ale to bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam tą tartę Aniu, z tym,ze tylko z botwinką (jak Majanka) ....jest tak pyszna, ze gdy tylko w sobotę kupie botwinkę zrobie ją po raz kolejny:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - bardzo mnie to cieszy!:)

      Usuń
    2. ...a mnie cieszy, ze zamieściłaś ten doskonały przepis:)

      Usuń