poniedziałek, 14 maja 2012

Kolorowy torcik serowy z galaretką


Upiekłam go na Pierwszą Komunię Olka. Zamiast tradycyjnego tortu, za którym niekoniecznie przepadamy:)
Kolorowe biszkopty przełożyłam gotowaną masą serową, a całość została zwieńczona galaretką truskawkową i dodatkowo ożywiona truskawkami. Nie ukrywam, że cieszył  się powodzeniem:)


Proporcje na blaszkę 22x33cm

Składniki biszkoptu żółtego:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
Składniki biszkoptu różowego:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki soku z buraka (nie zawsze kolor wychodzi intensywny, można dodać odrobinę (1 kroplę czerwonego barwnika w żelu)
Przygotowanie  biszkoptu: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i łyżką połączyć z barwnikiem (kurkuma bądź sok z buraka)  oraz mąkami. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: żółty biszkopt 20 minut w 200 stopniach, różowy około 12 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu ciasta z piekarnika rzucić nim (w blaszce) pionowo z  wysokości około 50 cm (zapobiega opadaniu biszkoptu).

Na wierzch:
  • około 10 truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 800 ml wody

Do nasączenia biszkoptów:
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki masy serowej:
  • 1 kg twarogu (z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy+1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
Białka ubić na sztywno. Żółtka ukręcić z cukrem na puszystą masę. Dodać twaróg (mieszać przy pomocy miksera) oraz budyń i mąkę ziemniaczaną rozpuszczone w mleku. W dużym garnku roztopić masło. Dodać masę serową, a na koniec pianę z białek. Całość zagotować cały czas mieszając. Jeszcze gorącą masą przekładać warstwy biszkoptowe (żółty biszkopt przekroić poziomo na 2 części). Biszkopty nasączyć obficie. Ostatni biszkopt posmarować cienką warstwą masy. Na wierzch wyłożyć ćwiartki truskawek i wylać tężejącą galaretkę. Całość schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). 

24 komentarze:

  1. Aniu,
    wspaniały lekki torcik.
    I pyszny akcent truskawkowy.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - uwielbiam wypieki z truskawkami:)

      Usuń
  2. Super deser ! U mnie by poszedł jak woda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm moja babcia robila podobne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine - babcine zawsze najlepsze:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Sabcia - podzielam to uwielbienie:)

      Usuń
  5. Wspaniały pomysł na torcik ....musiał cudownie smakowac:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny torcik! Takie torty są idealne na komunię, dzieci je lubią:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - potwierdzam, że dzieci lubią:) i dorośli też:)

      Usuń
  7. Wcale się nie dziwię, że goście się nim zajadali :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - :) dokładnie:)

      Usuń
  8. Ale sliczny:) Wspanialy wyszedl:) I te kolorki sliczne - idealny deser!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudny! delikatny i ukochany przez dzieci (przeze mnie też:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilczyca-Aga - dokładnie taki:)

      Usuń
  10. Podoba mi się taki zamiennik dla tortu, na pewno jest lżejszy,a różowy biszkopt jest uroczy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - żółty był równie uroczy tylko na zdjęciu blado wyszedł:)

      Usuń
  11. Mhmh.. z kurkumą? :> Ciekawe ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ona - zapewniam, że nie ma wpływu na smak biszkoptu:) za to daje ładny żółty kolor:)

      Usuń
  12. lekki, orzeźwiajacy, świeży - bardzo lubię takie słodkości

    OdpowiedzUsuń
  13. ale uroczy torcik!!! :) czekam na truskawki i muszę sobie taki upiec

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.