17:03

Kolorowy torcik serowy z galaretką


Upiekłam go na Pierwszą Komunię Olka. Zamiast tradycyjnego tortu, za którym niekoniecznie przepadamy:)
Kolorowe biszkopty przełożyłam gotowaną masą serową, a całość została zwieńczona galaretką truskawkową i dodatkowo ożywiona truskawkami. Nie ukrywam, że cieszył  się powodzeniem:)


Proporcje na blaszkę 22x33cm

Składniki biszkoptu żółtego:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
Składniki biszkoptu różowego:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki soku z buraka (nie zawsze kolor wychodzi intensywny, można dodać odrobinę (1 kroplę czerwonego barwnika w żelu)
Przygotowanie  biszkoptu: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i łyżką połączyć z barwnikiem (kurkuma bądź sok z buraka)  oraz mąkami. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: żółty biszkopt 20 minut w 200 stopniach, różowy około 12 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu ciasta z piekarnika rzucić nim (w blaszce) pionowo z  wysokości około 50 cm (zapobiega opadaniu biszkoptu).

Na wierzch:
  • około 10 truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 800 ml wody

Do nasączenia biszkoptów:
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki masy serowej:
  • 1 kg twarogu (z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy+1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
Białka ubić na sztywno. Żółtka ukręcić z cukrem na puszystą masę. Dodać twaróg (mieszać przy pomocy miksera) oraz budyń i mąkę ziemniaczaną rozpuszczone w mleku. W dużym garnku roztopić masło. Dodać masę serową, a na koniec pianę z białek. Całość zagotować cały czas mieszając. Jeszcze gorącą masą przekładać warstwy biszkoptowe (żółty biszkopt przekroić poziomo na 2 części). Biszkopty nasączyć obficie. Ostatni biszkopt posmarować cienką warstwą masy. Na wierzch wyłożyć ćwiartki truskawek i wylać tężejącą galaretkę. Całość schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). 

24 komentarze:

  1. Aniu,
    wspaniały lekki torcik.
    I pyszny akcent truskawkowy.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - uwielbiam wypieki z truskawkami:)

      Usuń
  2. Super deser ! U mnie by poszedł jak woda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm moja babcia robila podobne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine - babcine zawsze najlepsze:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Sabcia - podzielam to uwielbienie:)

      Usuń
  5. Wspaniały pomysł na torcik ....musiał cudownie smakowac:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny torcik! Takie torty są idealne na komunię, dzieci je lubią:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - potwierdzam, że dzieci lubią:) i dorośli też:)

      Usuń
  7. Wcale się nie dziwię, że goście się nim zajadali :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - :) dokładnie:)

      Usuń
  8. Ale sliczny:) Wspanialy wyszedl:) I te kolorki sliczne - idealny deser!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudny! delikatny i ukochany przez dzieci (przeze mnie też:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilczyca-Aga - dokładnie taki:)

      Usuń
  10. Podoba mi się taki zamiennik dla tortu, na pewno jest lżejszy,a różowy biszkopt jest uroczy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - żółty był równie uroczy tylko na zdjęciu blado wyszedł:)

      Usuń
  11. Mhmh.. z kurkumą? :> Ciekawe ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ona - zapewniam, że nie ma wpływu na smak biszkoptu:) za to daje ładny żółty kolor:)

      Usuń
  12. lekki, orzeźwiajacy, świeży - bardzo lubię takie słodkości

    OdpowiedzUsuń
  13. ale uroczy torcik!!! :) czekam na truskawki i muszę sobie taki upiec

    OdpowiedzUsuń