11:05

Muffinki z rabarbarem


Kolejna rabarbarowa propozycja i kolejne muffiny zaakceptowane ( i w sporej większości skonsumowane przez męża, który za muffinami nie przepada). Lekko kwaskowe i puszyste w środku, słodkie i chrupiące na wierzchu. W sezonie piknikowym idealne na deser na świeżym powietrzu. 



Składniki:

  • 220 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 1 mała łodyga rabarbaru
  • kruszonka: 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki
Mąkę, cukry, proszek do pieczenia, jajka, mleko, masło i szczyptę soli wymieszać krótko (przy pomocy miksera lub po prostu łyżką). Dodać rabarbar pokrojony w cienkie plasterki. 

Ciasto nałożyć do papilotek umieszczonych w blaszce do pieczenia muffinek (porcja wystarcza na 12 sztuk). Posypać po wierzchu kruszonką (podane składniki rozkruszyć w rękach tworząc kruszonkę). 
Piec 25 minut w 180 stopniach. 


22 komentarze:

  1. mam słabość do rabarbaru, zdecydowanie(((:

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dobrze, że sezon na rabarbar trwa!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wyglądają ! Musze i ja poszukać rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna odsłona rabarbaru:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne! Z rabarbarem są pyszne :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę że sezon rabarbarowy rozpoczęty. Urocze muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Helen - sezon zdecydowanie w toku:) dziękuję:)

      Usuń
  7. Ależ szalejesz z rabarbarem!
    Przepyszne babeczki.
    Zjadłabym co do okruszka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - wczoraj piekłam kolejne - tym razem bezglutenowe:) i pyszne wyszło:)

      Usuń
  8. O patrz, a mój mąż uwielbia muffiny, ale za rabarbarem nie przepada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - mój pochłania wszelkie ciasta z owocami, dlatego tak mu podpasowały te muffiny. Chociaż czekoladowymi też nie gardzi:) Widać gust mu się zmienia:)

      Usuń