Sezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty. Inspiracją do powstania tego ciasta było szwedzkie Rabarberkaka. Jest bardzo puszyste, biszkoptowe i świetnie zrównoważone lekką kwaśnością rabarbaru. Znika błyskawicznie - zresztą u nas ciasta z owocami to zdecydowania ciasta na jedno popołudnie:)
Składniki (na tortownicę 26 cm):
- 2 duże łodygi rabarbaru
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru + 2-3 łyżki do posypania po wierzchu
- 200 g mąki
- 75 g masła (zimnego)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar umyć i pokroić w plasterki.
Jajka z cukrem ubić przy pomocy miksera na puszystą masę. Łyżką połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć rabarbar, a na nim cienkie plasterki zimnego masła. Całość posypać cukrem. Piec 40 minut w 175 stopniach (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem).
Mmmm, uwielbiam takie ciasta. Wygląda bardzo puszyście :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia - jest bardzo puszyste:)
UsuńWow to rabarbar juz jest?... oj chyba musze sie rozgladnac po moich farmers market moze i u mnie juz jest:) pozdrawiam:) ciacho wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńMarzena - już jest:)i mam nadzieję jeszcze niejedno z nim upiec:)
Usuńsłusznie, rabarbarze, do dzieła!
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho.
Karmel-itka - dziękuję:)
UsuńAniu,
OdpowiedzUsuńod jakiegoś czasu tęsknie spoglądam na rabarbar, ale on z jakiś zamorskich krajów.Czekam więc na rodzime łodygi.
A tymczasem u Ciebie takie wspaniałe ciasto!
Amber - a nawet nie widziałam takiego zamorskiego:) Pewnie moja podświadomość odwracała od niego wzrok:)
Usuńmuszę zapolować na rabarbar i zrobić sobie takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńZauberi - koniecznie wyrusz na polowanie:)
UsuńMojeprzetwory - dziękuję:)
OdpowiedzUsuńjuż jest rabarbar? o! to muszę coś upiec :)
OdpowiedzUsuńAga-aa - może jakieś ciasteczka z rabarbarem?:)
UsuńŚwietnie wygląda. Lubię ciasta z rabarbarem i w ogóle same te badylki kwaśne lubię:)
OdpowiedzUsuńTo szwedzkie piekłam w zeszłym roku, chętnie powtórzę, bo pyszne było:)
Pozdrawiam
Majana - ja z pewnością jeszcze je powtórzę:)
UsuńU nas też wczoraj powstało rabarbarowe ciasto:) pyszne było:) ....Twoje wyglada wspaniale i może je upiekę jako następne:) zwłaszcza, ze rabarbar obrodził w tym roku:)
OdpowiedzUsuńJola - ja jestem zdana na kupowanie, ale skoro obrodził to fajnie, bo będzie go dużo w sprzedaży:)
UsuńUwielbiam rabarbar :-)
OdpowiedzUsuńGrażyna - czyli to ciasto dla Ciebie:)
UsuńMiałam też ochotę na ciasto z rabarbarem, ale rabarbarek jeszcze za mały na ogródku :)
OdpowiedzUsuńAvelina - no to jeszcze trochę musisz poczekać z rozpoczęciem rabarbarowego sezonu:)
OdpowiedzUsuńOjej! A u mnie wczoraj było ciacho z rabarbarem :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie, biegnę do kuchni sprawdzić czy został mi na dziś kawałek! :)
Russkaya - u mnie pozostało już tylko wspomnienie:)
Usuńjuż rabarbar?! jakoś się zdziwiłam, że to już. A ciasto z rabarbarem to wiosenny must have, czy też must bake ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Mnemonique - zdecydowanie must bake:)
Usuńzjadłabym, muszę rabarbar nabyć
OdpowiedzUsuńDorota20w - :) koniecznie:) U mnie dzisiaj kolejny rabarbarowy wypiek:)
UsuńTeż piekłam! Ja robię jeszcze kruszonkę migdałową na ciasto :)
OdpowiedzUsuńTeż piekę takie ciasto, ale robię jeszcze kruszonkę migdałową :) Polecam!
OdpowiedzUsuń