sobota, 28 kwietnia 2012

Ciasto z rabarbarem


Sezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty. Inspiracją do powstania tego ciasta było szwedzkie Rabarberkaka. Jest bardzo puszyste, biszkoptowe i świetnie zrównoważone lekką kwaśnością rabarbaru. Znika błyskawicznie - zresztą u nas ciasta z owocami to zdecydowania ciasta na jedno popołudnie:)



Składniki (na tortownicę 26 cm):

  • 2 duże łodygi rabarbaru
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru + 2-3 łyżki do posypania po wierzchu
  • 200 g mąki
  • 75 g masła (zimnego)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar umyć i pokroić w plasterki.
Jajka z cukrem ubić przy pomocy miksera na puszystą masę. Łyżką połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć rabarbar, a na nim cienkie plasterki zimnego masła. Całość posypać cukrem. Piec 40 minut w 175 stopniach (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem).

30 komentarzy:

  1. Mmmm, uwielbiam takie ciasta. Wygląda bardzo puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow to rabarbar juz jest?... oj chyba musze sie rozgladnac po moich farmers market moze i u mnie juz jest:) pozdrawiam:) ciacho wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - już jest:)i mam nadzieję jeszcze niejedno z nim upiec:)

      Usuń
  3. słusznie, rabarbarze, do dzieła!
    pyszne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu,
    od jakiegoś czasu tęsknie spoglądam na rabarbar, ale on z jakiś zamorskich krajów.Czekam więc na rodzime łodygi.
    A tymczasem u Ciebie takie wspaniałe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - a nawet nie widziałam takiego zamorskiego:) Pewnie moja podświadomość odwracała od niego wzrok:)

      Usuń
  5. muszę zapolować na rabarbar i zrobić sobie takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauberi - koniecznie wyrusz na polowanie:)

      Usuń
  6. Wspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. już jest rabarbar? o! to muszę coś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga-aa - może jakieś ciasteczka z rabarbarem?:)

      Usuń
  8. Świetnie wygląda. Lubię ciasta z rabarbarem i w ogóle same te badylki kwaśne lubię:)
    To szwedzkie piekłam w zeszłym roku, chętnie powtórzę, bo pyszne było:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - ja z pewnością jeszcze je powtórzę:)

      Usuń
  9. U nas też wczoraj powstało rabarbarowe ciasto:) pyszne było:) ....Twoje wyglada wspaniale i może je upiekę jako następne:) zwłaszcza, ze rabarbar obrodził w tym roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - ja jestem zdana na kupowanie, ale skoro obrodził to fajnie, bo będzie go dużo w sprzedaży:)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Grażyna - czyli to ciasto dla Ciebie:)

      Usuń
  11. Miałam też ochotę na ciasto z rabarbarem, ale rabarbarek jeszcze za mały na ogródku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Avelina - no to jeszcze trochę musisz poczekać z rozpoczęciem rabarbarowego sezonu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojej! A u mnie wczoraj było ciacho z rabarbarem :D
    Właśnie, biegnę do kuchni sprawdzić czy został mi na dziś kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Russkaya - u mnie pozostało już tylko wspomnienie:)

      Usuń
  14. już rabarbar?! jakoś się zdziwiłam, że to już. A ciasto z rabarbarem to wiosenny must have, czy też must bake ;)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - zdecydowanie must bake:)

      Usuń
  15. zjadłabym, muszę rabarbar nabyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota20w - :) koniecznie:) U mnie dzisiaj kolejny rabarbarowy wypiek:)

      Usuń
  16. Też piekłam! Ja robię jeszcze kruszonkę migdałową na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Też piekę takie ciasto, ale robię jeszcze kruszonkę migdałową :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.