18:01

Ciasto z rabarbarem


Sezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty. Inspiracją do powstania tego ciasta było szwedzkie Rabarberkaka. Jest bardzo puszyste, biszkoptowe i świetnie zrównoważone lekką kwaśnością rabarbaru. Znika błyskawicznie - zresztą u nas ciasta z owocami to zdecydowania ciasta na jedno popołudnie:)



Składniki (na tortownicę 26 cm):

  • 2 duże łodygi rabarbaru
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru + 2-3 łyżki do posypania po wierzchu
  • 200 g mąki
  • 75 g masła (zimnego)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar umyć i pokroić w plasterki.
Jajka z cukrem ubić przy pomocy miksera na puszystą masę. Łyżką połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć rabarbar, a na nim cienkie plasterki zimnego masła. Całość posypać cukrem. Piec 40 minut w 175 stopniach (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem).

30 komentarzy:

  1. Mmmm, uwielbiam takie ciasta. Wygląda bardzo puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow to rabarbar juz jest?... oj chyba musze sie rozgladnac po moich farmers market moze i u mnie juz jest:) pozdrawiam:) ciacho wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - już jest:)i mam nadzieję jeszcze niejedno z nim upiec:)

      Usuń
  3. słusznie, rabarbarze, do dzieła!
    pyszne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu,
    od jakiegoś czasu tęsknie spoglądam na rabarbar, ale on z jakiś zamorskich krajów.Czekam więc na rodzime łodygi.
    A tymczasem u Ciebie takie wspaniałe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - a nawet nie widziałam takiego zamorskiego:) Pewnie moja podświadomość odwracała od niego wzrok:)

      Usuń
  5. muszę zapolować na rabarbar i zrobić sobie takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauberi - koniecznie wyrusz na polowanie:)

      Usuń
  6. Wspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. już jest rabarbar? o! to muszę coś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga-aa - może jakieś ciasteczka z rabarbarem?:)

      Usuń
  8. Świetnie wygląda. Lubię ciasta z rabarbarem i w ogóle same te badylki kwaśne lubię:)
    To szwedzkie piekłam w zeszłym roku, chętnie powtórzę, bo pyszne było:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - ja z pewnością jeszcze je powtórzę:)

      Usuń
  9. U nas też wczoraj powstało rabarbarowe ciasto:) pyszne było:) ....Twoje wyglada wspaniale i może je upiekę jako następne:) zwłaszcza, ze rabarbar obrodził w tym roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - ja jestem zdana na kupowanie, ale skoro obrodził to fajnie, bo będzie go dużo w sprzedaży:)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Grażyna - czyli to ciasto dla Ciebie:)

      Usuń
  11. Miałam też ochotę na ciasto z rabarbarem, ale rabarbarek jeszcze za mały na ogródku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Avelina - no to jeszcze trochę musisz poczekać z rozpoczęciem rabarbarowego sezonu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojej! A u mnie wczoraj było ciacho z rabarbarem :D
    Właśnie, biegnę do kuchni sprawdzić czy został mi na dziś kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Russkaya - u mnie pozostało już tylko wspomnienie:)

      Usuń
  14. już rabarbar?! jakoś się zdziwiłam, że to już. A ciasto z rabarbarem to wiosenny must have, czy też must bake ;)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - zdecydowanie must bake:)

      Usuń
  15. zjadłabym, muszę rabarbar nabyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota20w - :) koniecznie:) U mnie dzisiaj kolejny rabarbarowy wypiek:)

      Usuń
  16. Też piekłam! Ja robię jeszcze kruszonkę migdałową na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Też piekę takie ciasto, ale robię jeszcze kruszonkę migdałową :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń