Nie mogłam się zdecydować co zrobić z zamrożonych truskawek. Z niecierpliwością czekam już na sezon i świeże, słodkie i soczyste.
W końcu trafiłam na to ciasto i zapragnęłam truskawkowego zapachu w kuchni. W zimny wiosenny dzień. Aż wstyd się przyznać, ale wespół zespół z mężem i dziećmi zjedliśmy je w jedno popołudnie. Najlepsze ucierane ciasto z owocami jakie jadłam!
Składniki:
Składniki kruszonki:
Masło utrzeć przy pomocy miksera na jasną, puszystą masę. Dodać cukier i szczyptę soli i nadal ucierać. Po kilku minutach dodawać jajka (kolejne po zupełnym wymieszaniu poprzedniego). Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki lub szpatułki połączyć masę z mąkami i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na blachę (u mnie o wymiarach 22 cm x 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki truskawek (wystarczy, że będą lekko rozmrożone - aby bez problemu można było je przekroić - uwaga: układać częścią przekrojoną do góry). Wierzch ciasta posypać kruszonką (wszystkie składniki kruszonki rozcierać w rękach do powstania kruszonki).
Piec w 175 stopniach około 45 minut.
Zapach jaki się roznosi po domu podczas pieczenia...bezcenny:)
Już się nie mogę doczekać...:)
W końcu trafiłam na to ciasto i zapragnęłam truskawkowego zapachu w kuchni. W zimny wiosenny dzień. Aż wstyd się przyznać, ale wespół zespół z mężem i dziećmi zjedliśmy je w jedno popołudnie. Najlepsze ucierane ciasto z owocami jakie jadłam!
Składniki:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 4 duże jajka (dałam 5 średnich)
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mrożone truskawki - około 600 g
Składniki kruszonki:
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 150 g maki pszennej
Masło utrzeć przy pomocy miksera na jasną, puszystą masę. Dodać cukier i szczyptę soli i nadal ucierać. Po kilku minutach dodawać jajka (kolejne po zupełnym wymieszaniu poprzedniego). Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki lub szpatułki połączyć masę z mąkami i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na blachę (u mnie o wymiarach 22 cm x 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki truskawek (wystarczy, że będą lekko rozmrożone - aby bez problemu można było je przekroić - uwaga: układać częścią przekrojoną do góry). Wierzch ciasta posypać kruszonką (wszystkie składniki kruszonki rozcierać w rękach do powstania kruszonki).
Piec w 175 stopniach około 45 minut.
Zapach jaki się roznosi po domu podczas pieczenia...bezcenny:)
Już się nie mogę doczekać...:)
Oooo... Ale mi narobilas ochoty! My tez czekamy na lokalne truskawy - te z Maroka, albo Hiszpanii, to nie to samo, zero smaku i zapachu :(
OdpowiedzUsuńKasia - ja nawet tych "sztucznych" nie kupuję, bo to z truskawką nie ma nic wspólnego:)
UsuńOjej! To takie letnie ciasto, wspaniałe! Też mam truskawki zamrożone i chętnie je tak wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńAga - jak masz truskawki to nawet się nie zastanawiaj:) Mi się zamarzyło z jagodami:)
UsuńTakie ciasto to najlepszy zwiastun lata :))
OdpowiedzUsuńDaniel - mam nadzieję, że chociaż wiosnę uda mi się nim skusić:)
UsuńOj podrażniłaś ślinianki!!!!!
OdpowiedzUsuńWilczyca-Aga - :)
UsuńBuuuu... a ja na diecie :( A mrozone truskawki za mna chodzily ostatnio i nawet chcialam zrobic knedle. Cudem sie powstrzymalam :D
OdpowiedzUsuńMałgosia - to współczuję, ale dieta nie trwa wiecznie to kiedyś zaszalejesz:)
Usuńojjjjj, duże mniam:))
OdpowiedzUsuńBasiaP - :)
Usuńa czego tu się wstydzić Kochana ...jak pyszne ciasto to nie dziwne, ze szybko znika:)
OdpowiedzUsuńJolanta - tylko tego, że takie z nas łasuchy:)
UsuńŻadne z Was łaqsuchy ....po prostu delektujecie się smakiem:):):)
UsuńCiasto wygląda świeżo i smakowicie, wiem że lokalne truskawki są nie do przebicia, ale kupiłam dziś w Lidl truskawki w promocji- tak się na mnie patrzyły jakoś i muszę powiedzieć, że bardzo smaczne, zaraz też coś z nich wyczaruję, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKuchnia Gosi - jeśli patrzyły to musiałaś je kupić:) Wcale się nie dziwię:)
UsuńDo takich ciast te mrożone idealnie się nadają :) Ciasto mega,zapragnęłam zjeść kawałeczek
OdpowiedzUsuńKulinarne-smaki - aż żałuję, że nie mam więcej, bo bym szybko to ciasto powtórzyła:)
UsuńTruskawek nie mam, ale za to kilka woreczków jagódek jeszcze jest :)
OdpowiedzUsuńKabamaiga - ale Ci tych jagódek zazdroszczę:)
UsuńSmakowite ciacho.NIestety nie mam truskawek, ale może upiekę sobie latem podobne ciasto ze świeżymi?:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Majana - ja z pewnością będę je piec ze świeżymi:)
UsuńBardzo apetyczne ciasto, nabrałam ochoty na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńAvelina - bardzo mnie to cieszy:)
UsuńPycha ! I jak umila oczekiwanie na świeże truskawki :)
OdpowiedzUsuńGrażyna - umila, to fakt:)
UsuńPyszne i niedługo przecież sezon truskawkowy :)!
OdpowiedzUsuńAdooshka - dziękuję:)i czekam na sezon z niecierpliwością:)
UsuńKawałek lata-bezcenne:) Pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńJudik - też tak uważam:)
OdpowiedzUsuńPyszne te truskaweczki! A ciacho? Grzechu warte ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Biedr_ona - oj warte:)
Usuńrety, genialne!! zapraszam do mnie http://www.szybkozjesc.pl/
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńJa ostatnio mrożone truskawy wykorzystałam do masy w biszkopcie i do koktajlu ;) Też z niecierpliwością czekam na nasze, polskie, pachnące truskawki!
OdpowiedzUsuńTakie ucierańce są przepyszne, jeszcze delikatnie ciepłe, mmm niebo w gębie :)
Monica - też się zastanawiałam nad masą, ale ucieraniec zwyciężył;)
Usuń