13:46

Zupa z czerwoną soczewicą

Taka zupa kojarzy mi się z jesiennymi lub zimowymi popołudniami, ale jako że wiosna nas póki co nie rozpieszcza idealnie skomponowała się z obecną aurą za oknem. Bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i smakiem przywołująca skojarzenia z ciepłym południem Europy:)







Składniki:
  • 2 średnie marchewki
  • 1/4 małego selera
  • pół szklanki przecieru pomidorowego (z kartonika)
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 średnie ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy
  • suszona bazylia i majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. Dodać posiekany czosnek oraz marchewkę i selera pokrojone w kostkę. Całość poddusić przez 5 minut i zalać wodą. Gotować około 15 minut i zmiksować. Dodać przecier pomidorowy i ziemniaki pokrojone w kostkę. 
Po 5 minutach wsypać soczewicę. Zupę gotować jeszcze 15 minut. Doprawić suszoną bazylią i majerankiem oraz solą i pieprzem. 

34 komentarze:

  1. I mi by się przydała bo coś mi dziś strasznie zimno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - to tak jak mi, a szkoda bo zupy już nie ma.

      Usuń
  2. Uwielbiam zupy z dodatkiem strączków. Świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam soczewicę! tylko tutaj nigdzie nie widziałam czerowonej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BasiaP - ja w sumie mam większą słabość do zielonej, bo się tak szybko nie rozgotowuje, ale w tej zupie to jak najbardziej wskazane:)

      Usuń
  4. Przepyszna. Ostatnio mam fazę na czerwoną soczewicę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - ja również, w sumie ogólnie na strączkowe:)

      Usuń
  5. Fajna zupka, chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, ja też ostatnio lubię i robię takie zupy z soczewicą, a przecież nie umawiałyśmy się wcale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglada bardzo, ale to bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam szczerze, że nigdy nie robiłam. Wygląda kusząco i ma wspaniały kolorek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie się zapowiada. Chętnie bym sie przyssała to tego kubeczka:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności - moje córy uwielbiają czerwoną soczewicę, musze im taka zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - koniecznie, tym bardziej, że bezmięsna:)

      Usuń
  11. Wygląda bardzo smacznie. Muszę się na taką skusić!:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Soczewicowa zupka, to dobra zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dobra zupa nie jest zła, szczególnie z dodatkiem soczewicy ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. zupkę z czerwoną soczewicą chętnie oj chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga_aa - ja również, niedługo mnie rodzina wyklnie, bo ostatnio często jest:)

      Usuń
  15. Uwielbiam soczewicę, zupka jak znalazł na brzydką pogodę za oknem, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie zabieram się do gotowanie większej porcji, bo ostatnio strasznie szybko znikła :D Cudowny przepis Aniu :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Andziula - serdecznie dziękuję, my też ją uwielbiamy :) Polecam spróbować też z zieloną soczewicą: http://bajkorada.blogspot.com/2015/02/zupa-z-zielona-soczewica.html

      Usuń
    2. Wiesz, w tej zupie jest magia jakaś, 3 litrowy gar zniknął w 2 dni :) Na pewno spróbuję z tą zieloną soczewice, a powiedz mi czy ta soczewicę się moczy długo przed gotowaniem i czy ma ona jakiś smak, bo w przypadku czerwonej nie czuję żeby miała jakiś konkretny smak :) po swiętach będe robić grochówkę, bo czuję niedosyt po tej zupce już ;)

      Usuń
    3. :) Nie ma potrzeby moczenia. Jeśli masz w planach grochówkę, to własnie ta z zielonej soczewicy będzie czymś bardzo zbliżonym. I smak jest w niej bardziej wyczuwalny. Czerwona się rozpada, a zielona nie. Ogólnie zielonej częściej używam : http://bajkorada.blogspot.com/search/label/soczewica

      Usuń
    4. Wielkie dzięki ! Nic tylko szaleć w kuchni :)

      Usuń