Dopiero poświątecznie prezentuję tego mazurka, ale jest to ciasto, które nie musi czekać do następnych świąt i z powodzeniem można je upiec na weekend. Z dużą ilością orzechów, w pełni zaspokoiło moje oczekiwania w tym temacie. Do tego polewa czekoladowa, która świetnie się z orzechami komponuje. Mój mąż, który za mazurkami nie przepada w pełni to ciasto zaakceptował. Zresztą wszystkim gościom smakowało:)
Składniki (blacha 33x22):
Składniki (blacha 33x22):
- 250 g mąki pszennej + 3 łyżki do oprószenia bakalii
- 200 g masła
- 5 jajek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- cukier waniliowy
- 600 g orzechów (u mnie mieszanka laskowych i włoskich, z przewagą laskowych)
- 100 g rodzynek i suszonych fig (z przewagą rodzynek - mogą być też np. suszone morele)
- polewa: 2 czekolady (2x100g, u mnie mleczna) + 3 łyżki mleka lub 2 gorzkie czekolady i 3 łyżki masła
- ozdoby: cukrowe groszki, orzechy, pisaki lukrowe
Bakalie posiekać (niezbyt drobno). Żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać posiekane masło (najlepiej w temp. pokojowej) i dalej ubijać do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodać mąkę oraz oprószone mąką bakalie. Na koniec połączyć z pianą z białek.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Wystudzone ciasto polać polewą (czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z mlekiem).
Wierzch ozdobić np. cukrowymi groszkami, lukrem lub orzechami.
Dużo bakali, fajnie to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńKulinarne-smaki - takie najlepsze:)
UsuńMniam, smakowite! Uwielbiam różne mazurki. :) Orzechowy - pychota!:)
OdpowiedzUsuńMajana - podziwiałam wczoraj Twojego:)widać, że mamy podobne upodobania:)
UsuńJaka jestem teraz głodna, buuuuuuuuu Piękny mazurek!
OdpowiedzUsuńAnka - zabrzmi sadystycznie, ale miło mi to słyszeć:)
UsuńKochana toż to totalnie bakaliowy mazurek ....pysznie wyglada:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńJola - totalnie:) taki mi się marzył:)
UsuńTaka ilość bakalii to jest to.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - też tak uważam:)
UsuńAniu, wygląda smakowicie, ale Twojej babki cytrynowej nie przebije:) Mój starszy syn ją uwielbia;)
OdpowiedzUsuń:) bardzo się cieszę:) może złoży jakieś kolejne zamówienie na przepis:)
UsuńTak bardzo bym sobie takiego Mazurka pochrrupała ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Pysznie wygląda i samo zdrowie, tyle bakalii !!!!! Ja wypiekam w piatek, bo do mamy jadę i mocno go biorę pod uwagę :)
OdpowiedzUsuńIwona - mazurek w Twoim przypadku to dobre rozwiązanie. Długo zachowuje świeżość:)
Usuń