piątek, 13 kwietnia 2012

Mazurek orzechowy z polewą czekoladową

Dopiero poświątecznie prezentuję tego mazurka, ale jest to ciasto, które nie musi czekać do następnych świąt i z powodzeniem można je upiec na weekend. Z dużą ilością orzechów, w pełni zaspokoiło moje oczekiwania w tym temacie. Do tego polewa czekoladowa, która świetnie się z orzechami komponuje. Mój mąż, który za mazurkami nie przepada w pełni to ciasto zaakceptował. Zresztą wszystkim gościom smakowało:)




Składniki (blacha 33x22):
  • 250 g mąki pszennej + 3 łyżki do oprószenia bakalii
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 600 g orzechów (u mnie mieszanka laskowych i włoskich, z przewagą laskowych)
  • 100 g rodzynek i suszonych fig (z przewagą rodzynek - mogą być też np. suszone morele)
  • polewa: 2 czekolady (2x100g, u mnie mleczna) + 3 łyżki mleka lub 2 gorzkie czekolady i 3 łyżki masła
  • ozdoby: cukrowe groszki, orzechy, pisaki lukrowe
Bakalie posiekać (niezbyt drobno). Żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać posiekane masło (najlepiej w temp. pokojowej) i dalej ubijać do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodać mąkę oraz oprószone mąką bakalie. Na koniec połączyć z pianą z białek. 
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Wystudzone ciasto polać polewą (czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z mlekiem). 
Wierzch ozdobić np. cukrowymi groszkami, lukrem lub orzechami.


15 komentarzy:

  1. Dużo bakali, fajnie to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - takie najlepsze:)

      Usuń
  2. Mniam, smakowite! Uwielbiam różne mazurki. :) Orzechowy - pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - podziwiałam wczoraj Twojego:)widać, że mamy podobne upodobania:)

      Usuń
  3. Jaka jestem teraz głodna, buuuuuuuuu Piękny mazurek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anka - zabrzmi sadystycznie, ale miło mi to słyszeć:)

      Usuń
  4. Kochana toż to totalnie bakaliowy mazurek ....pysznie wyglada:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - totalnie:) taki mi się marzył:)

      Usuń
  5. Taka ilość bakalii to jest to.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, wygląda smakowicie, ale Twojej babki cytrynowej nie przebije:) Mój starszy syn ją uwielbia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) bardzo się cieszę:) może złoży jakieś kolejne zamówienie na przepis:)

      Usuń
  7. Tak bardzo bym sobie takiego Mazurka pochrrupała ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda i samo zdrowie, tyle bakalii !!!!! Ja wypiekam w piatek, bo do mamy jadę i mocno go biorę pod uwagę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - mazurek w Twoim przypadku to dobre rozwiązanie. Długo zachowuje świeżość:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.