08:11

Mazurek orzechowy z polewą czekoladową

Dopiero poświątecznie prezentuję tego mazurka, ale jest to ciasto, które nie musi czekać do następnych świąt i z powodzeniem można je upiec na weekend. Z dużą ilością orzechów, w pełni zaspokoiło moje oczekiwania w tym temacie. Do tego polewa czekoladowa, która świetnie się z orzechami komponuje. Mój mąż, który za mazurkami nie przepada w pełni to ciasto zaakceptował. Zresztą wszystkim gościom smakowało:)




Składniki (blacha 33x22):
  • 250 g mąki pszennej + 3 łyżki do oprószenia bakalii
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 600 g orzechów (u mnie mieszanka laskowych i włoskich, z przewagą laskowych)
  • 100 g rodzynek i suszonych fig (z przewagą rodzynek - mogą być też np. suszone morele)
  • polewa: 2 czekolady (2x100g, u mnie mleczna) + 3 łyżki mleka lub 2 gorzkie czekolady i 3 łyżki masła
  • ozdoby: cukrowe groszki, orzechy, pisaki lukrowe
Bakalie posiekać (niezbyt drobno). Żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać posiekane masło (najlepiej w temp. pokojowej) i dalej ubijać do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodać mąkę oraz oprószone mąką bakalie. Na koniec połączyć z pianą z białek. 
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Wystudzone ciasto polać polewą (czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z mlekiem). 
Wierzch ozdobić np. cukrowymi groszkami, lukrem lub orzechami.


15 komentarzy:

  1. Dużo bakali, fajnie to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, smakowite! Uwielbiam różne mazurki. :) Orzechowy - pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - podziwiałam wczoraj Twojego:)widać, że mamy podobne upodobania:)

      Usuń
  3. Jaka jestem teraz głodna, buuuuuuuuu Piękny mazurek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anka - zabrzmi sadystycznie, ale miło mi to słyszeć:)

      Usuń
  4. Kochana toż to totalnie bakaliowy mazurek ....pysznie wyglada:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka ilość bakalii to jest to.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, wygląda smakowicie, ale Twojej babki cytrynowej nie przebije:) Mój starszy syn ją uwielbia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) bardzo się cieszę:) może złoży jakieś kolejne zamówienie na przepis:)

      Usuń
  7. Tak bardzo bym sobie takiego Mazurka pochrrupała ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda i samo zdrowie, tyle bakalii !!!!! Ja wypiekam w piatek, bo do mamy jadę i mocno go biorę pod uwagę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - mazurek w Twoim przypadku to dobre rozwiązanie. Długo zachowuje świeżość:)

      Usuń