08:16

Ciasto z mrożonymi truskawkami i kruszonką

Nie mogłam się zdecydować co zrobić z zamrożonych truskawek. Z niecierpliwością czekam już na sezon i świeże, słodkie i soczyste. 
W końcu trafiłam na to ciasto i zapragnęłam truskawkowego zapachu w kuchni. W zimny wiosenny dzień. Aż wstyd się przyznać, ale wespół zespół z mężem i dziećmi zjedliśmy je w jedno popołudnie. Najlepsze ucierane ciasto z owocami jakie jadłam!




Składniki:
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 4 duże jajka (dałam 5 średnich)
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mrożone truskawki - około 600 g

Składniki kruszonki:
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 150 g maki pszennej

Masło utrzeć przy pomocy miksera na jasną, puszystą masę. Dodać cukier i szczyptę soli i nadal ucierać. Po kilku minutach dodawać jajka (kolejne po zupełnym wymieszaniu poprzedniego). Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki lub szpatułki połączyć masę z mąkami i proszkiem do pieczenia. 
Ciasto wylać na blachę (u mnie o wymiarach 22 cm x 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki truskawek (wystarczy, że będą lekko rozmrożone - aby bez problemu można było je przekroić - uwaga: układać częścią przekrojoną do góry). Wierzch ciasta posypać kruszonką (wszystkie składniki kruszonki rozcierać w rękach do powstania kruszonki). 
Piec w 175 stopniach około 45 minut. 
Zapach jaki się roznosi po domu podczas pieczenia...bezcenny:)






Już się nie mogę doczekać...:)


37 komentarzy:

  1. Oooo... Ale mi narobilas ochoty! My tez czekamy na lokalne truskawy - te z Maroka, albo Hiszpanii, to nie to samo, zero smaku i zapachu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - ja nawet tych "sztucznych" nie kupuję, bo to z truskawką nie ma nic wspólnego:)

      Usuń
  2. Ojej! To takie letnie ciasto, wspaniałe! Też mam truskawki zamrożone i chętnie je tak wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - jak masz truskawki to nawet się nie zastanawiaj:) Mi się zamarzyło z jagodami:)

      Usuń
  3. Takie ciasto to najlepszy zwiastun lata :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daniel - mam nadzieję, że chociaż wiosnę uda mi się nim skusić:)

      Usuń
  4. Buuuu... a ja na diecie :( A mrozone truskawki za mna chodzily ostatnio i nawet chcialam zrobic knedle. Cudem sie powstrzymalam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia - to współczuję, ale dieta nie trwa wiecznie to kiedyś zaszalejesz:)

      Usuń
  5. ojjjjj, duże mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  6. a czego tu się wstydzić Kochana ...jak pyszne ciasto to nie dziwne, ze szybko znika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolanta - tylko tego, że takie z nas łasuchy:)

      Usuń
    2. Żadne z Was łaqsuchy ....po prostu delektujecie się smakiem:):):)

      Usuń
  7. Ciasto wygląda świeżo i smakowicie, wiem że lokalne truskawki są nie do przebicia, ale kupiłam dziś w Lidl truskawki w promocji- tak się na mnie patrzyły jakoś i muszę powiedzieć, że bardzo smaczne, zaraz też coś z nich wyczaruję, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia Gosi - jeśli patrzyły to musiałaś je kupić:) Wcale się nie dziwię:)

      Usuń
  8. Do takich ciast te mrożone idealnie się nadają :) Ciasto mega,zapragnęłam zjeść kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - aż żałuję, że nie mam więcej, bo bym szybko to ciasto powtórzyła:)

      Usuń
  9. Truskawek nie mam, ale za to kilka woreczków jagódek jeszcze jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - ale Ci tych jagódek zazdroszczę:)

      Usuń
  10. Smakowite ciacho.NIestety nie mam truskawek, ale może upiekę sobie latem podobne ciasto ze świeżymi?:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - ja z pewnością będę je piec ze świeżymi:)

      Usuń
  11. Bardzo apetyczne ciasto, nabrałam ochoty na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha ! I jak umila oczekiwanie na świeże truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne i niedługo przecież sezon truskawkowy :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adooshka - dziękuję:)i czekam na sezon z niecierpliwością:)

      Usuń
  14. Kawałek lata-bezcenne:) Pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne te truskaweczki! A ciacho? Grzechu warte ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. rety, genialne!! zapraszam do mnie http://www.szybkozjesc.pl/

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja ostatnio mrożone truskawy wykorzystałam do masy w biszkopcie i do koktajlu ;) Też z niecierpliwością czekam na nasze, polskie, pachnące truskawki!

    Takie ucierańce są przepyszne, jeszcze delikatnie ciepłe, mmm niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - też się zastanawiałam nad masą, ale ucieraniec zwyciężył;)

      Usuń