poniedziałek, 7 maja 2012

Ciasto z amarantusem - bezglutenowe, bezmleczne

amarantus

Już jakiś czas temu zakupiłam mąkę z amarantusa z zamiarem wypieku ciasta dla gości, ale tak się jakoś zdarzyło, że go nie upiekłam. Kiedy otrzymaliśmy zaproszenie na majówkowy wyjazd do rodziny (na diecie bezglutenowej i bezmlecznej) postanowiłam zrobić niespodziankę i oprócz sprawdzonego ciasta z owocami (tym razem z rabarbarem) upiec jeszcze z amarantusem. Ciasto jest bardzo udanym eksperymentem i mam już pomysł jak wykorzystać mąkę z amarantusa w kolejnym. Sama mąka nie zmienia znacząco smaku (w cieście dominowała lekka nuta korzenna), ale na wierzchu tworzy lekko chrupiąca skórkę - co mi osobiście bardzo odpowiadało.

Składniki (na tortownicę 26 cm):

  • 0,75 szklanki mąki z amarantusa
  • 0,25 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki koncentratu ciasta biszkoptowego (Bezgluten)
  • 1 szklanka rodzynek
  • 150 ml mocnej herbaty (najlepiej Earl Grey, ale może być inna czarna)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 
Zaparzyć i ostudzić herbatę. Rodzynki zalać wrzątkiem (moczyć około 10 minut) i odcedzić. 
Przy pomocy miksera ubić jajka z cukrem na puszystą pianę. Dodać mąki, herbatę, olej, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika (można dodać sam cynamon) - ja mieszałam mikserem na małych obrotach. Na koniec przy pomocy łyżki wymieszać z rodzynkami. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach. 

32 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - bardzo mi miło:)

      Usuń
  2. Pyszne!
    Te kwadraciki są takie puszyste i gotowa byłabym je zaraz zjeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - wszyscy przejawiliśmy podobną postawę i ciasto zniknęło w oka mgnieniu:)

      Usuń
  3. nie da się oglądać tak smakowitych zdjęć o pustym brzuszku. Pozdrawiam i idę na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilczyca-Aga - smacznego życzę:)

      Usuń
    2. dziękuję:) i zapisałam sobie tę rozkosz do spróbowania

      Usuń
  4. Hm, slyszalam o amarantusie: 'jedzienie przyszlosci'... Moze trzeba by bylo zaczac sie do tej przyszlosci przyzwyczajac? :):):)
    Pozdrawiam
    x
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - warto by zacząć:) w każdym razie jest smaczny:)

      Usuń
    2. mój syn ma celiakę a teraz okazało się że mój mąż i córka są uczuleni na gluten i bardzo dziękuję za przepisy Danuta

      Usuń
    3. Danuta - u mnie takich przepisów nie za dużo, ale cieszę się, że się przydają.

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Maugustyna - :) dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Myślisz, e ta chrupiąca skórka to właśnie dzięki mące? jeszcze nie próbowałam piec ciasta z tej konkretnej, warto spróbować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta - myślę, że dzięki mące, bo efekt innego chrupania niż przy pszennej;)

      Usuń
  7. ja też kupiłam mąkę z amarantusa, ale z zamiarem wykorzystania jej w chlebie:) test w ten weekend, jak dobrze pójdzie, a jak zostanie upiekę sobie Twoje ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - w chlebie ponoć idealnie się sprawdza:)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Majana - i z herbatą:) i do herbaty:)

      Usuń
  9. Ania a będzie pasować do budyniu? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - oczywiście:) Do waniliowego:)

      Usuń
  10. Nie dość, że pyszne, to i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajne ciacho. dziś akurat widziałam tą mąkę w sklepie i żałuję, że nie kupiłam... no nic, następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś - polecam zakup - przyda się do różnych wypieków:)

      Usuń
  12. koncentrat ciasta biszkoptowego, co to? jak to wyglada?
    taki chlebek by sie zjadlo, kusisz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - wygląda jak mąka ziemniaczana:)

      Usuń
  13. MILA PANI, skorzystalam, zaryzykowalam, upieklam - jako 3 make dodalam migdalowa, gdyz exstraktu biszkoptowego nie mam i nie wiem co to jest ;) Sumujac, ciasto sie udalo jest lekkie i takie inne no i oczywiscie pyszne, dziekuje. Ciekawi mnie czy wymyslone przez pania, czy podpatrzone ;) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irena - cieszę się, że się udało. Ekstrakt biszkoptowy to głównie skrobia ziemniaczana i kukurydziana. Z powodzeniem można zastąpić mąką migdałową. Ciasto wymyśliłam - tylko dodatek herbaty podpatrzony w innym cieście:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.