07:37

Ciasto z amarantusem - bezglutenowe, bezmleczne

amarantus

Już jakiś czas temu zakupiłam mąkę z amarantusa z zamiarem wypieku ciasta dla gości, ale tak się jakoś zdarzyło, że go nie upiekłam. Kiedy otrzymaliśmy zaproszenie na majówkowy wyjazd do rodziny (na diecie bezglutenowej i bezmlecznej) postanowiłam zrobić niespodziankę i oprócz sprawdzonego ciasta z owocami (tym razem z rabarbarem) upiec jeszcze z amarantusem. Ciasto jest bardzo udanym eksperymentem i mam już pomysł jak wykorzystać mąkę z amarantusa w kolejnym. Sama mąka nie zmienia znacząco smaku (w cieście dominowała lekka nuta korzenna), ale na wierzchu tworzy lekko chrupiąca skórkę - co mi osobiście bardzo odpowiadało.

Składniki (na tortownicę 26 cm):

  • 0,75 szklanki mąki z amarantusa
  • 0,25 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki koncentratu ciasta biszkoptowego (Bezgluten)
  • 1 szklanka rodzynek
  • 150 ml mocnej herbaty (najlepiej Earl Grey, ale może być inna czarna)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 
Zaparzyć i ostudzić herbatę. Rodzynki zalać wrzątkiem (moczyć około 10 minut) i odcedzić. 
Przy pomocy miksera ubić jajka z cukrem na puszystą pianę. Dodać mąki, herbatę, olej, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika (można dodać sam cynamon) - ja mieszałam mikserem na małych obrotach. Na koniec przy pomocy łyżki wymieszać z rodzynkami. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach. 

32 komentarze:

  1. Pyszne!
    Te kwadraciki są takie puszyste i gotowa byłabym je zaraz zjeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - wszyscy przejawiliśmy podobną postawę i ciasto zniknęło w oka mgnieniu:)

      Usuń
  2. nie da się oglądać tak smakowitych zdjęć o pustym brzuszku. Pozdrawiam i idę na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilczyca-Aga - smacznego życzę:)

      Usuń
    2. dziękuję:) i zapisałam sobie tę rozkosz do spróbowania

      Usuń
  3. Hm, slyszalam o amarantusie: 'jedzienie przyszlosci'... Moze trzeba by bylo zaczac sie do tej przyszlosci przyzwyczajac? :):):)
    Pozdrawiam
    x
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - warto by zacząć:) w każdym razie jest smaczny:)

      Usuń
    2. mój syn ma celiakę a teraz okazało się że mój mąż i córka są uczuleni na gluten i bardzo dziękuję za przepisy Danuta

      Usuń
    3. Danuta - u mnie takich przepisów nie za dużo, ale cieszę się, że się przydają.

      Usuń
  4. zjadłoby się:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maugustyna - :) dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Myślisz, e ta chrupiąca skórka to właśnie dzięki mące? jeszcze nie próbowałam piec ciasta z tej konkretnej, warto spróbować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta - myślę, że dzięki mące, bo efekt innego chrupania niż przy pszennej;)

      Usuń
  6. ja też kupiłam mąkę z amarantusa, ale z zamiarem wykorzystania jej w chlebie:) test w ten weekend, jak dobrze pójdzie, a jak zostanie upiekę sobie Twoje ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - w chlebie ponoć idealnie się sprawdza:)

      Usuń
  7. Ania a będzie pasować do budyniu? ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dość, że pyszne, to i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne ciacho. dziś akurat widziałam tą mąkę w sklepie i żałuję, że nie kupiłam... no nic, następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś - polecam zakup - przyda się do różnych wypieków:)

      Usuń
  10. koncentrat ciasta biszkoptowego, co to? jak to wyglada?
    taki chlebek by sie zjadlo, kusisz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - wygląda jak mąka ziemniaczana:)

      Usuń
  11. MILA PANI, skorzystalam, zaryzykowalam, upieklam - jako 3 make dodalam migdalowa, gdyz exstraktu biszkoptowego nie mam i nie wiem co to jest ;) Sumujac, ciasto sie udalo jest lekkie i takie inne no i oczywiscie pyszne, dziekuje. Ciekawi mnie czy wymyslone przez pania, czy podpatrzone ;) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irena - cieszę się, że się udało. Ekstrakt biszkoptowy to głównie skrobia ziemniaczana i kukurydziana. Z powodzeniem można zastąpić mąką migdałową. Ciasto wymyśliłam - tylko dodatek herbaty podpatrzony w innym cieście:)

      Usuń