Już jakiś czas temu zakupiłam mąkę z amarantusa z zamiarem wypieku ciasta dla gości, ale tak się jakoś zdarzyło, że go nie upiekłam. Kiedy otrzymaliśmy zaproszenie na majówkowy wyjazd do rodziny (na diecie bezglutenowej i bezmlecznej) postanowiłam zrobić niespodziankę i oprócz sprawdzonego ciasta z owocami (tym razem z rabarbarem) upiec jeszcze z amarantusem. Ciasto jest bardzo udanym eksperymentem i mam już pomysł jak wykorzystać mąkę z amarantusa w kolejnym. Sama mąka nie zmienia znacząco smaku (w cieście dominowała lekka nuta korzenna), ale na wierzchu tworzy lekko chrupiąca skórkę - co mi osobiście bardzo odpowiadało.
Składniki (na tortownicę 26 cm):
- 0,75 szklanki mąki z amarantusa
- 0,25 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki koncentratu ciasta biszkoptowego (Bezgluten)
- 1 szklanka rodzynek
- 150 ml mocnej herbaty (najlepiej Earl Grey, ale może być inna czarna)
- 0,5 szklanki cukru
- 0,3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Zaparzyć i ostudzić herbatę. Rodzynki zalać wrzątkiem (moczyć około 10 minut) i odcedzić.
Przy pomocy miksera ubić jajka z cukrem na puszystą pianę. Dodać mąki, herbatę, olej, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika (można dodać sam cynamon) - ja mieszałam mikserem na małych obrotach. Na koniec przy pomocy łyżki wymieszać z rodzynkami. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKulinarne-smaki - bardzo mi miło:)
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńTe kwadraciki są takie puszyste i gotowa byłabym je zaraz zjeść.
Amber - wszyscy przejawiliśmy podobną postawę i ciasto zniknęło w oka mgnieniu:)
Usuńnie da się oglądać tak smakowitych zdjęć o pustym brzuszku. Pozdrawiam i idę na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńWilczyca-Aga - smacznego życzę:)
Usuńdziękuję:) i zapisałam sobie tę rozkosz do spróbowania
UsuńHm, slyszalam o amarantusie: 'jedzienie przyszlosci'... Moze trzeba by bylo zaczac sie do tej przyszlosci przyzwyczajac? :):):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
x
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Kasia - warto by zacząć:) w każdym razie jest smaczny:)
Usuńmój syn ma celiakę a teraz okazało się że mój mąż i córka są uczuleni na gluten i bardzo dziękuję za przepisy Danuta
UsuńDanuta - u mnie takich przepisów nie za dużo, ale cieszę się, że się przydają.
Usuńzjadłoby się:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMaugustyna - :) dziękuję i również pozdrawiam:)
UsuńMyślisz, e ta chrupiąca skórka to właśnie dzięki mące? jeszcze nie próbowałam piec ciasta z tej konkretnej, warto spróbować?
OdpowiedzUsuńMarta - myślę, że dzięki mące, bo efekt innego chrupania niż przy pszennej;)
Usuńja też kupiłam mąkę z amarantusa, ale z zamiarem wykorzystania jej w chlebie:) test w ten weekend, jak dobrze pójdzie, a jak zostanie upiekę sobie Twoje ciacho:)
OdpowiedzUsuńJola - w chlebie ponoć idealnie się sprawdza:)
UsuńŚwietne i z herbatą :)
OdpowiedzUsuńMajana - i z herbatą:) i do herbaty:)
UsuńAnia a będzie pasować do budyniu? ;)
OdpowiedzUsuńKabamaiga - oczywiście:) Do waniliowego:)
UsuńNie dość, że pyszne, to i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńGrażyna- dokładnie tak:)
Usuńfajne ciacho. dziś akurat widziałam tą mąkę w sklepie i żałuję, że nie kupiłam... no nic, następnym razem :)
OdpowiedzUsuńKaś - polecam zakup - przyda się do różnych wypieków:)
Usuńkoncentrat ciasta biszkoptowego, co to? jak to wyglada?
OdpowiedzUsuńtaki chlebek by sie zjadlo, kusisz!
Aleksandra - wygląda jak mąka ziemniaczana:)
UsuńPyszniutko wygląda :-D
OdpowiedzUsuńJoanna - dziękuję:)
UsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńMILA PANI, skorzystalam, zaryzykowalam, upieklam - jako 3 make dodalam migdalowa, gdyz exstraktu biszkoptowego nie mam i nie wiem co to jest ;) Sumujac, ciasto sie udalo jest lekkie i takie inne no i oczywiscie pyszne, dziekuje. Ciekawi mnie czy wymyslone przez pania, czy podpatrzone ;) ?
OdpowiedzUsuńIrena - cieszę się, że się udało. Ekstrakt biszkoptowy to głównie skrobia ziemniaczana i kukurydziana. Z powodzeniem można zastąpić mąką migdałową. Ciasto wymyśliłam - tylko dodatek herbaty podpatrzony w innym cieście:)
Usuń