To zniknęło w oczach, a konsumowały 3 osoby:) i tym bardziej większa moja satysfakcja.
Ja tylko spróbowałam kawałeczek:) - opisałabym je tak: delikatne, babkowo-biszkoptowe, słodkie i intensywnie owocowe.
Składniki:
- 1 szklanka koncentratu ciasta biszkoptowego bezglutenowego (firmy BEZGLUTEN)
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju/oliwy
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- owoce do posypania po wierzchu
Białka ubić z cukrem na sztywno .
Do białek dodać żółtka (robiłam wszystko przy użyciu miksera, tylko na wolnych obrotach), olej, koncentrat i proszek do pieczenia.
Ciasto jest dosyć gęste.
Ciasto wyłożyć do formy (tortownica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypać po wierzchu owocami (u mnie jagody i maliny, ale z powodzeniem mogą być np. jabłka lub brzoskwinie).
Piec w temp. 180 stopni około 35 minut.
Chętnie bym sobie to ciasto upiekła, tylko nie wiem, czy ten bezgluten uda mi się bez kłopotu kupić:)
OdpowiedzUsuńEwa777 - bez kłopotu nabędziesz go w sklepach z żywnością dla ludzi na diecie bezglutenowej
OdpowiedzUsuńja bezglutenowergo ciasta jeszcze nie jadłam ...bo i dostęu do specjalnych mąk i preparatów nie mam ...ale słysząłam, ze mozna z nich zrobic naprawdę neizłe cudeńka:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJola - ciesz się, że nie musisz tak piec:). Ja za każdym razem doceniam jak piekę, że my nie musimy na co dzień się przejmować dietami. Ale faktycznie można piec bez glutenu całkiem smacznie (ja dopiero stawiam pierwsze kroki w tym temacie) - i o tyle mam trudniej, że to muszą być dodatkowo ciasta bezmleczne i z co najwyżej 2 białkami.
OdpowiedzUsuńBygląda bardzo apetycznie. bardzo lubię takie owocowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia - po raz kolejny przekonałam się, że jagody i maliny są doskonałe w ciastach:)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNie sądziłam, że istnieje coś takiego jak taki koncentrat. A biszkopt z owocami to ja lubię. Tylko owoców musi być dużo - tak jak u Ciebie właśnie.
OdpowiedzUsuńnie znałam, ciasto zapowiada się bardzo dobrze, a u mnie znajdą się amatorzy tego ciasta
OdpowiedzUsuńMyślę właśnie, czy by nie spróbować żyć bardziej bezglutenowo, bo to ponoć zdrowiej. Tak dla jakiejś fanaberii i wczucia się w rolę innych osób. Z doświadczenia wiem, że wypieki z dodatkiem np. skrobii są o wiele bardziej delikatne, sądzę, że mogłoby to być ciekawe doświadczenie kulinarne i warto zdobyć wiedzę, jak przygotowywać w pełni bezglutenowe dania, bo nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.
OdpowiedzUsuńNigdy nie korzystałam z przepisów bezglutenowych, bo nie było takiej potrzeby, ale troche o tym czytałam, aby w razie czego wiedzieć gdzie uderzyć. Coraz więcej jest osób, które muszą z nich korzystać.
OdpowiedzUsuńDobrze, że są takie produkty, żeby alergikom żyło się lepiej :). Ja ostatnio robiłam po raz pierwszy ciasto kruche bez jajek i zastanawiałam się czy się uda, ale na szczęście wyszło :).
OdpowiedzUsuńGosia - dziękuję:)
OdpowiedzUsuńKabamaiga - są też koncentraty np. ciasta pierogowego:)
Magda K. - takie lekkie ciasta niejednemu przypadną do gustu:)
Kubełek Smakowy - lepiej, żeby się nie przydawało - ale można mieć np. gości.
Avelina - niestety coraz więcej...
Dorota - jak widać wszystko jest możliwe:)
Pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńJak widać dla każdego coś się u Ciebie znajdzie ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Droga Jolu Sz.- jestem na diecie od urodzenia i nie porywałabym się na stwierdzenia, że z mąki bezglutenowej można zrobić cudeńka..... Owszem, przez 30 lat dużo się poprawiło w tych wyrobach, ale to nigdy nie będzie smakowało jak "normalne" wypieki.
OdpowiedzUsuńps. dziś próbuję Twój przepis Aciri .
Pozdrawiam, Marta
Marta - powodzenia! Koniecznie daj znać jak wyszło
OdpowiedzUsuńNo muszę powiedzieć, że chyba faktycznie masz wprawę. Bo jak przypomnę swoje pierwsze próby,kiedy dawno temu nie było kilku firm robiących moją mąkę.... pozostawał biszkopt.
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło idealnie. Co mnie bardzo ucieszyło. Tyle, że nieco zmodyfikowałam. I na górę dałam masę z budyniu, dopiero na to owoce, i na górę kruszonkę. ,
Marta
Marta - naprawdę bardzo się cieszę, że wyszło i smakowało:)
OdpowiedzUsuńhej muszę wypróbować te ciasto piekę inne i wychodzą super .obecnie mam dwie córki na diecie bezglutenowej od niedawna a pieczemy już dużo pyszne chlebki pierogi i naprawdę ta dieta jest dobra choć droga pozdrawiam Madzia
OdpowiedzUsuńMadzia - pewnie jak do wszystkiego, można się przyzwyczaić. Najważniejsze żeby była skuteczna! Życzę udanego wypieku.
Usuń