09:19

Ciasto bezglutenowe z owocami

Od jakiegoś czasu zdarza mi się upiec ciasto bezglutenowe (dla gości). To są ciasta, które przynoszą mi naprawdę dużą satysfakcję - bo piekę je dla tych, którzy zbyt często ciast nie jadają. 
To zniknęło w oczach, a konsumowały 3 osoby:) i tym bardziej większa moja satysfakcja. 
Ja tylko spróbowałam kawałeczek:) - opisałabym je tak: delikatne, babkowo-biszkoptowe, słodkie i intensywnie owocowe.

Składniki:
  • 1 szklanka koncentratu ciasta biszkoptowego bezglutenowego (firmy BEZGLUTEN)
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju/oliwy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • owoce do posypania po wierzchu
Białka ubić z cukrem na sztywno . 
Do białek dodać żółtka (robiłam wszystko przy użyciu miksera, tylko na wolnych obrotach), olej, koncentrat i proszek do pieczenia. 
Ciasto jest dosyć gęste. 






Ciasto wyłożyć do formy (tortownica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypać po wierzchu owocami (u mnie jagody i maliny, ale z powodzeniem mogą być np. jabłka lub brzoskwinie). 

Piec w temp. 180 stopni około 35 minut. 

21 komentarzy:

  1. Chętnie bym sobie to ciasto upiekła, tylko nie wiem, czy ten bezgluten uda mi się bez kłopotu kupić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa777 - bez kłopotu nabędziesz go w sklepach z żywnością dla ludzi na diecie bezglutenowej

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bezglutenowergo ciasta jeszcze nie jadłam ...bo i dostęu do specjalnych mąk i preparatów nie mam ...ale słysząłam, ze mozna z nich zrobic naprawdę neizłe cudeńka:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jola - ciesz się, że nie musisz tak piec:). Ja za każdym razem doceniam jak piekę, że my nie musimy na co dzień się przejmować dietami. Ale faktycznie można piec bez glutenu całkiem smacznie (ja dopiero stawiam pierwsze kroki w tym temacie) - i o tyle mam trudniej, że to muszą być dodatkowo ciasta bezmleczne i z co najwyżej 2 białkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bygląda bardzo apetycznie. bardzo lubię takie owocowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Slyvvia - po raz kolejny przekonałam się, że jagody i maliny są doskonałe w ciastach:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie sądziłam, że istnieje coś takiego jak taki koncentrat. A biszkopt z owocami to ja lubię. Tylko owoców musi być dużo - tak jak u Ciebie właśnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. nie znałam, ciasto zapowiada się bardzo dobrze, a u mnie znajdą się amatorzy tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę właśnie, czy by nie spróbować żyć bardziej bezglutenowo, bo to ponoć zdrowiej. Tak dla jakiejś fanaberii i wczucia się w rolę innych osób. Z doświadczenia wiem, że wypieki z dodatkiem np. skrobii są o wiele bardziej delikatne, sądzę, że mogłoby to być ciekawe doświadczenie kulinarne i warto zdobyć wiedzę, jak przygotowywać w pełni bezglutenowe dania, bo nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie korzystałam z przepisów bezglutenowych, bo nie było takiej potrzeby, ale troche o tym czytałam, aby w razie czego wiedzieć gdzie uderzyć. Coraz więcej jest osób, które muszą z nich korzystać.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobrze, że są takie produkty, żeby alergikom żyło się lepiej :). Ja ostatnio robiłam po raz pierwszy ciasto kruche bez jajek i zastanawiałam się czy się uda, ale na szczęście wyszło :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosia - dziękuję:)
    Kabamaiga - są też koncentraty np. ciasta pierogowego:)
    Magda K. - takie lekkie ciasta niejednemu przypadną do gustu:)
    Kubełek Smakowy - lepiej, żeby się nie przydawało - ale można mieć np. gości.
    Avelina - niestety coraz więcej...
    Dorota - jak widać wszystko jest możliwe:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak widać dla każdego coś się u Ciebie znajdzie ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Droga Jolu Sz.- jestem na diecie od urodzenia i nie porywałabym się na stwierdzenia, że z mąki bezglutenowej można zrobić cudeńka..... Owszem, przez 30 lat dużo się poprawiło w tych wyrobach, ale to nigdy nie będzie smakowało jak "normalne" wypieki.
    ps. dziś próbuję Twój przepis Aciri .


    Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń
  15. Marta - powodzenia! Koniecznie daj znać jak wyszło

    OdpowiedzUsuń
  16. No muszę powiedzieć, że chyba faktycznie masz wprawę. Bo jak przypomnę swoje pierwsze próby,kiedy dawno temu nie było kilku firm robiących moją mąkę.... pozostawał biszkopt.
    Ciasto wyszło idealnie. Co mnie bardzo ucieszyło. Tyle, że nieco zmodyfikowałam. I na górę dałam masę z budyniu, dopiero na to owoce, i na górę kruszonkę. ,

    Marta

    OdpowiedzUsuń
  17. Marta - naprawdę bardzo się cieszę, że wyszło i smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  18. hej muszę wypróbować te ciasto piekę inne i wychodzą super .obecnie mam dwie córki na diecie bezglutenowej od niedawna a pieczemy już dużo pyszne chlebki pierogi i naprawdę ta dieta jest dobra choć droga pozdrawiam Madzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzia - pewnie jak do wszystkiego, można się przyzwyczaić. Najważniejsze żeby była skuteczna! Życzę udanego wypieku.

      Usuń