Sezon na śliwki trwa. Ciasto z nimi "męczyło" mnie już od dłuższego czasu i w końcu jest - to znaczy nie ma go, bo było z gatunku ciast szybko znikających. Ostatnio tylko takie mi wychodzą:).
A w przygotowaniu ciasta dzielnie pomagała mi moja najmłodsza siostra:). I coś jest w takim wspólnym pieczeniu - zawsze jest weselej:).
A jak przyjemnie się potem zajada...:)
Składniki:
A w przygotowaniu ciasta dzielnie pomagała mi moja najmłodsza siostra:). I coś jest w takim wspólnym pieczeniu - zawsze jest weselej:).
A jak przyjemnie się potem zajada...:)
Składniki:
- 500 g śliwek węgierek
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 0,75 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- cynamon
Śliwki umyć, usunąć pestkę i każdy owoc podzielić na cztery części.
Wszystkie składniki ciasta (oprócz cynamonu) połączyć ze sobą (mikserem lub np. łyżką) i wylać na blaszkę (tortownica 26 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia).
Na cieście ułożyć śliwki (skórką do dołu, miąższem do góry).
Ciasto po wierzchu posypać cynamonem.
Piec w temp 200 stopni około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem).
Połączenie śliwek i cynamonu jest cudowne. Doskonałe ciasto.
OdpowiedzUsuńUwielbiam śliwkowe ciasta :) !!
OdpowiedzUsuńa za mna tak ostatnio to sliwkowe ciasto chodzi, ze chyba w koncu musze upiec...
OdpowiedzUsuńPyszne to ciacho! Lubimy śliwkowe:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
pysznie pachnące ciasto!
OdpowiedzUsuńu mnie też dziś królują śliwki! ciasto wybornie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńSlyvvia - też tak uważam:)
OdpowiedzUsuńAgnieszka - okazuje się, że ja też:)
Małgosia - upiecz koniecznie, póki jest ich tyle:)
Majana - my też:)
BasiaP - pachniało cudownie:)
Maugustyna - dziękuję:)
Doskonałe ciasto na deser do kawy. Oj zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńA wiesz Aniu, że sliwek z cynamonem jeszcze nie próbowałam mieszać? A przeciez tak fajnie do siebie pasują. Musze wypróbowac Twoje ciasto :)
OdpowiedzUsuńlubie takie ciasta z owocami, pycha:)
OdpowiedzUsuńAvelina - do kawki idealne:)
OdpowiedzUsuńKuchareczka - a to też moje niedawne odkrycie:)
Aga - :)
jak ja lubię ciasta ze śliwkami
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciasto, lubię takie
OdpowiedzUsuńCiasto ze śliwkami i cynamonem obowiązkowa pozycja w tym sezonie :)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka w sezonie śliwkowym
OdpowiedzUsuńWygląda na wyjątkowo puszyste ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Mniam,śliwki i cynamon -pycha :)
OdpowiedzUsuńSzkoda , ze nie mam śliwek..
OdpowiedzUsuńCiasto upieczone, wyszło pyszne :) jednak następnym razem będę pilnować piekarnika, bo ciasto "siedziało" w piecu dłużej niż 30 minuto i trochę jest mniej wilgotne niż powinno i ciut mi się przypaliło od spodu :). Przepis naprawdę prosty. Polecam. Sylwia.
OdpowiedzUsuńSylwia - to takie ciasto całoroczne, można je robić z różnymi owocami. Proponuję następnym razem z jabłkami:)
OdpowiedzUsuń