09:09

Ciasto ze śliwkami i cynamonową nutą

Sezon na śliwki trwa. Ciasto z nimi "męczyło" mnie już od dłuższego czasu i w końcu jest - to znaczy nie ma go, bo było z gatunku ciast szybko znikających. Ostatnio tylko takie mi wychodzą:). 
A w przygotowaniu ciasta dzielnie pomagała mi moja najmłodsza siostra:). I coś jest w takim wspólnym pieczeniu - zawsze jest weselej:). 
A jak przyjemnie się potem zajada...:)


Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 0,75 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • cynamon
Śliwki umyć, usunąć pestkę i każdy owoc podzielić na cztery części. 









Wszystkie składniki ciasta (oprócz cynamonu) połączyć ze sobą (mikserem lub np. łyżką) i wylać na blaszkę (tortownica 26 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia). 
Na cieście ułożyć śliwki (skórką do dołu, miąższem do góry).
Ciasto po wierzchu posypać cynamonem. 
Piec w temp 200 stopni około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem).








20 komentarzy:

  1. Połączenie śliwek i cynamonu jest cudowne. Doskonałe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śliwkowe ciasta :) !!

    OdpowiedzUsuń
  3. a za mna tak ostatnio to sliwkowe ciasto chodzi, ze chyba w koncu musze upiec...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne to ciacho! Lubimy śliwkowe:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie pachnące ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie też dziś królują śliwki! ciasto wybornie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Slyvvia - też tak uważam:)
    Agnieszka - okazuje się, że ja też:)
    Małgosia - upiecz koniecznie, póki jest ich tyle:)
    Majana - my też:)
    BasiaP - pachniało cudownie:)
    Maugustyna - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Doskonałe ciasto na deser do kawy. Oj zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A wiesz Aniu, że sliwek z cynamonem jeszcze nie próbowałam mieszać? A przeciez tak fajnie do siebie pasują. Musze wypróbowac Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubie takie ciasta z owocami, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Avelina - do kawki idealne:)
    Kuchareczka - a to też moje niedawne odkrycie:)
    Aga - :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak ja lubię ciasta ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smakowite ciasto, lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto ze śliwkami i cynamonem obowiązkowa pozycja w tym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszna klasyka w sezonie śliwkowym

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda na wyjątkowo puszyste ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam,śliwki i cynamon -pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Szkoda , ze nie mam śliwek..

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto upieczone, wyszło pyszne :) jednak następnym razem będę pilnować piekarnika, bo ciasto "siedziało" w piecu dłużej niż 30 minuto i trochę jest mniej wilgotne niż powinno i ciut mi się przypaliło od spodu :). Przepis naprawdę prosty. Polecam. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  20. Sylwia - to takie ciasto całoroczne, można je robić z różnymi owocami. Proponuję następnym razem z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń