08:11

Ciasto czekoladowo-serowe z wiśniami

To ciasto już kiedyś u mnie gościło, ale w wersji z ananasem. Która lepsza? Jak dla mnie to ta z wiśniami, ale pewna nie jestem...
Tym razem wyszło bardziej przepisowo:). 
Robi się szybko, a coś dla siebie odnajdą tu zarówno fani ciast czekoladowych jak i serników. 




Składniki ciasta czekoladowego:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • około 400 g wiśni
Składniki ciasta serowego:

  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • budyń śmietankowy (jeśli z cukrem to można dodać nieco mniej niż 1/2 szklanki cukru)
Składniki ciasta czekoladowego wymieszać przy użyciu miksera (najpierw ubijać jajka z cukrem a następnie połączyć z mąką, kakao i olejem oraz proszkiem do pieczenia). 
Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy (u mnie średnica 26 cm) i na wierzchu poukładać owoce. Piec 20 minut w temp 180 stopni. 
W tym czasie przygotować ciasto serowe. Zmiksować twaróg z cukrem, jajkami i budyniem. Wlać na podpieczone ciasto czekoladowe i piec jeszcze 25-30 minut.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Świetne ciasto. Pisze się na taki kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędne! To połączenie smaków jest idealne!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Slyvvia - dziękuję:)
    Zauberi - i smakuje:)
    Agnieszka - o tak:)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm, to fajne ciacho, mnie też bardziej smakowałaby taka wersja z wiśniami!!!
    Pozdrawiam cieplutko
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne ciacho:) ja tez jestem za wersja z wisniami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. ciacho przepysznie wygląda! aż chciałoby się porwać kilka kawałków:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo zachęcająco :) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mhmh.. nic tylko się zajadać! Nie ma na co czekać ;))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń