To placuszki, które dość często robię. Bardzo je lubimy. Są już na blogu w wersji z żółtym serem, ale wersja z fetą jeszcze bardziej nam smakowała.
Sam placuszek cukiniowy jest lekko słodkawy, a słoność fety świetnie w tym przypadku ze słodkością kontrastuje.
My placuszki z reguły jadamy jako samodzielne danie, ale można też połączyć je z np. z sosem jogurtowym lub grzybowym.
Składniki:
- duża zielona cukinia
- cebula
- jajko
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- feta (około 80 g)
- olej do smażenia
Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (cukinię odstawić i odcisnąć po upływie ok. 15-20 minut lub umieścić na dużym sitku, żeby usunąć nadmiar soku).
Fetę rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, mąkę i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto wymieszać na gładką masę.
Placuszki nakładać łyżką na patelnię i smażyć na złoto z obu stron.
Wyglądem i smakiem nieco przypominają placki ziemniaczane, ale są od nich zdecydowanie delikatniejsze.
Jadłam wczoraj podobne na kolację, tylko, że z serem wędzonym. Uwielbiam cukinie w placuszkach :)
OdpowiedzUsuńO, strasznie lubie! Aniu, narobilas mi ochoty, a zastanawialam sie, co dzis na obiad? :) Moze placuszki z cukinii?.... :):):)
OdpowiedzUsuńMilego weekendu kochana!
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
fajnie wyglądają:) a cukinię najczęściej kroje w plasterki, obtaczam w jajku i bułce i smażę jak kotleciki ...ale taka wersja wydaje mi się zdecydowanie fajniejsza:) pozdrawiam Aniu:)
OdpowiedzUsuńAniu a wiesz co dzisiaj u mnie? Placuszki z cukinią :) Z fetą nie jadłam, ale zjem z miłą chęcią.
OdpowiedzUsuńPlacuszki z cukinią robiłam, ale z fetą jeszcze nie. Pewnie super smakują. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię placuszki z cukinią, żeby je urozmaicić dodawałam już chilli albo kalarepkę, bo nie wpadłam na pomysł by dodać fetę :)
OdpowiedzUsuńjadłam i przyznam szczerze że dziś też miałam identyczne w planach :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki z cukinii w tym sezonie smażę często nadzwyczaj! Ale przyznaję się, że fety nie dodawałam. Może najwyższy czas? :)
OdpowiedzUsuńRobię takie regularnie, odkąd w zeszłym roku trafiłam na ten przepis :) Nie przepadam za serem żółtym, a z fetą jeszcze nie próbowałam, dzięki Aniu :)
OdpowiedzUsuńCiekawe placuszki, wypróbuję. Do tej pory nie dodawałam do placuszków sera tylko paprykę.
OdpowiedzUsuńciekawostka, z fetą nie próbowałam jeszcze!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Robiłam, ale bez fety. Muszę spróbować koniecznie placuszków w takiej wersji. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Mhmh!!! Z feta? Wyborne!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl