Postanowiłam jeszcze raz powspominać jak to było miło na evencie sponsorowanym przez Knorra, a że to wspomnienie bardzo kulinarne więc musiałam je "wzmocnić" gotując coś pysznego. Już na spotkaniu moją szczególną uwagę zwróciły placuszki z cukinii - podane z pysznym jogurtowym sosem z dodatkiem świeżych pomidorów, czosnku i mięty oraz Przyprawy Uniwersalnej Knorr.
Moje placuszki przybrały bardziej skromną formę bo nie wystarczyło mi już czasu na sporządzenie sosu, ale za to wzbogaciłam je od środka dodając żółty ser:)
To doskonała potrawa dla fanów placków ziemniacznych - w tej wersji bardziej słodkich i delikatnych. Ja będę do niej z pewnością często powracać.
Składniki:
Uwaga: jeśli nie smażymy placuszków od razu to należy odlać nadmiar soku, który wycieknie z cukinii (najlepiej odstawić startą cukinię na 15-20 minut żeby pozbyć się nadmiaru soku).
A poniżej jeszcze jedno wspomnieniowe zdjęcie. Olek delektujący się zapachami gotowania:)
Spotkanie z Knorr utwierdziło mnie w przekonaniu, że warto z dziećmi spędzać jak najwięcej czasu na wspólnym gotowaniu. Zachęcam do tego WSZYSTKICH RODZICÓW!!!
Moje placuszki przybrały bardziej skromną formę bo nie wystarczyło mi już czasu na sporządzenie sosu, ale za to wzbogaciłam je od środka dodając żółty ser:)
To doskonała potrawa dla fanów placków ziemniacznych - w tej wersji bardziej słodkich i delikatnych. Ja będę do niej z pewnością często powracać.
Składniki:
- duża zielona cukinia
- cebula
- jajko
- 3 łyżki mąki
- sól
- żółty ser (10 dag)
- olej do smażenia
Uwaga: jeśli nie smażymy placuszków od razu to należy odlać nadmiar soku, który wycieknie z cukinii (najlepiej odstawić startą cukinię na 15-20 minut żeby pozbyć się nadmiaru soku).
A poniżej jeszcze jedno wspomnieniowe zdjęcie. Olek delektujący się zapachami gotowania:)
Spotkanie z Knorr utwierdziło mnie w przekonaniu, że warto z dziećmi spędzać jak najwięcej czasu na wspólnym gotowaniu. Zachęcam do tego WSZYSTKICH RODZICÓW!!!
Wpis bierze udział w akcji Cukiniowy sierpień
Aniu a to zielone w plackach to skórka cukinii czy magiczny składnik owej przyprawy?;)
OdpowiedzUsuńDobre pytanie:) Nie napisałam, że cukinia cała ze skórą i wnętrznosciami:) Chyba, ze wnętrzności są twarde to wtedy usunąć:)
OdpowiedzUsuńMy dziś robiliśmy "kabaczkowe",ale nie ma to jak klasyczne ziemniaczane,chociaż te ze zdjęcia wyglądają cudownie:)
OdpowiedzUsuńPuciu, co fakt to fakt:) Ale cukiniowe też są naprawdę pycha:)
OdpowiedzUsuńja dodaje jeszcze zieloną pietruszkę oraz ząbek czosnku
OdpowiedzUsuńPychota, właśnie dziś je zrobiłam. Smakują jak ziemniaczane :-)
OdpowiedzUsuńDag - bardzo się cieszę, że Ci smakowały.
OdpowiedzUsuńPrzyprawa Knorr pewnie z dodatkiem glutaminianu sodu albo innym wzmacniaczem. Jak można coś takiego podawać dziecku? Przepis na placki dobry, ja czasem daje ser feta albo por.
OdpowiedzUsuńAnonimowy - zastosowanie przyprawy to oczywiście tylko propozycja podania.
OdpowiedzUsuńplacki z cukini ,pyszne i delikatne, a z serem jeszcze nie robiłam, z patisonów też można, i duszonki z tych warzyw też są pyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAnia - ja dziś robiłam z fetą (już wkrótce na blogu), wyszły przepyszne:)
OdpowiedzUsuń