Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrawy z ziemniaków. Znam też sporą ilość ich wielkich fanów:) Zastanawiałam się - babka czy placki ziemniaczane, ale zrezygnowałam ze stania przy patelni:)
Składniki: (zapiekałam w dużej brytfance)
Składniki: (zapiekałam w dużej brytfance)
- 1,5 kg ziemniaków
- boczek lub kiełbasa (ilość pozostawiam preferencjom konsumentów:))
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki (może być więcej w zależności od "wodnistości" ziemniaków)
- majeranek, tymianek
- sól pieprz
- odrobina oliwy
lubię !
OdpowiedzUsuńbabka ziemniaczana? hmm... zrezygnowac ze stania przy patelni na rzecz takiego rarytasu? oj, jasne że tak! ;]
OdpowiedzUsuńAle na placki ziemniaczane i tak mam ochotę więc pewnie niebawem postoję:)
OdpowiedzUsuńzapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńI love kartofle:)
OdpowiedzUsuńWygląda na to,że wyżej podany przepis na babkę je się na surowo... Ciekawe,jeszcze nie próbowałem takich wynalazków. no,chyba że ktoś gdzieś kiedyś z góry ustalił,że słowo ,,zapiekać" oznacza jakiś konkretnie określony czas tej czynności i niektórzy kucharze o tym po prostu nie wiedzą...Pewnie wagarowali jak ta lekcja się odbywała.Właśnie robię sobie taką potrawę na obiad,ale będę musiał skorzystać z innego przepisu na innej stronie.Narapa.
OdpowiedzUsuńSkoro zapiekałam to chyba jednak nie na surowo. Przepis uzupełniłam o czas i temperaturę. Czas jest jednak orientacyjny - wszystko zależy od wielkości użytego naczynia i grubości zapiekanej babki.
Usuń