wtorek, 31 sierpnia 2010

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

W mojej rodzinie zwykło się o nich mówić "rogaliki babciowe" ponieważ są autorstwa ukochanej babci (naszego prywatnego Geniusza Kulinarnego). Moja babcia robi je przeważnie z serem lub jakąś domową konfiturą. Ja postanowiłam je dostosować do obecnego "szaleństwa jabłkowego" i efekt był wspaniały.
Do nadzienia dodałam jeszcze rodzynki i płatki migdałów, ale same jabłka w zupełności by wystarczyły.








Składniki:

Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • kostka masła (200 g)
  • 42 g drożdży (mała kostka)
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 jajka + 1 do smarowania rogalików
Nadzienie:
  • 2 jabłka
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon
Do posypania
  • cukier puder
Wszystkie sypkie składniki wsypać do miski, dodać miękkie masło i śmietanę oraz jajka. Drożdże rozkruszyć. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości 5 mm (najlepiej uformować 4 koła i dzielić je na trójkąty). Na każdym z trójkątów układać łyżeczką nadzienie (wcześniej lekko podsmażyć jabłka pokrojone na małe kawałki, rodzynki i płatki migdałów z cukrem i cynamonem). Zawijać ciasto od podstawy trójkąta;)
Rogaliki smarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Wystudzone posypywać cukrem pudrem.
Najlepsze tego samego dnia - zresztą ciężko żeby doczekały następnego:)

Wpis bierze udział w akcji Sezon na jabłka

Zapraszam również do obejrzenia filmu:

38 komentarzy:

  1. moja babcia też robiła dobre rogaliki (: ukradnę jednego do herbatki (;

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie rogaliczki. Smak dzieciństwa :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. urocze maluszki xd
    takie domowe, jabłkowe ;] tak, tak. także smakiem dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie rogaliki :) moja mama takie robi :))) są cudowne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne rogaliki:) na pewno sa pyszne i chetnie bym sie poczestowala:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę się śmiało częstować. Z tej porcji wychodzi naprawdę spora ilość. Wystarczy dla każdego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam do zabawy Lubię... http://glowyzaprzatania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. M m m pulchniutkie...Jutro zrobię ponownie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Myśl przednia - może też zrobię:) Jak będę...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. super przepis, rogaliki rewelka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. przepyszne,mąż lepszych nie jadł zniknęły w parę chwil.cudowny przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Cieszę się, że smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zrobiłam rogaliki.... są pyszne:):):)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za przepis :) Zrobiłam rogaliki kilka dni temu. Zrobiłam z kilograma mąki... i dobrze, bo choć było ich sporo, to zniknęły błyskawicznie. Pyszne i łatwe ciasto drożdżowe! Rogaliki bardzo efektowne! Polecam wszystkim, nawet tym, którzy myślą, że takie rogale to bardzo trudna sprawa! Ciao!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mi miło, że tak od razu z podwójnej porcji:) Cieszę się, że smakowały!

      Usuń
  15. Zrobiłam. Lepszych nie ma. Wszyscy się zajadali. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam!
    Chciałam podziękować za ten przepis rogaliki są łatwe a co najważniejsze przepyszne. Cała rodzina się nimi zajada i znikają w ciągu 5 min :)
    Mam małe pytanie czy ma Pani jakiś prosty przepis na piernik świąteczny :)
    dziękuje i pozdrawiam!
    Edzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tak smakują:) Nie mam jeszcze przepisu na piernik na blogu. W tym roku testuję piernik staropolski dojrzewający. Jak wyjdzie to zamieszczę przepis - ale na święta to już będzie za późno..., ponieważ ciasto dojrzewa w lodówce już od 3 tygodni:)

      Usuń
  17. może taki http://bajkorada.blogspot.com/2012/12/piernik-z-polewa-marchewkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Od dawna szukałam takiego przepisu. Są po prostu boskie. Zamiast jabłek użyłam dżemu. Po prostu rozpływają się w ustach. Dziękuję serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja z dżemem tez jest pyszna, to fakt:)

      Usuń
  19. Jutro spróbuje, bo wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Kilka dni temu zrobiłam po raz pierwszy - rewelacja, chociaż nie sądziłam, ze moga byc aż tak pyszne i jednocześnie tak proste do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  21. Rogaliki upieczone, wyszły pyszne !!! Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  22. Trochę czasochłonne ale opłaca się :) Rogaliki wszystkim smakowały. Piekłam już dwa razy! Polecam również z marmoladą! Sandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sandra - też mi się tak wydawało kiedyś. Teraz robi mi się je o wiele szybciej:)

      Usuń
  23. Hmm, szukalam przepisu na rogaliki i znalazlam dwa identyczne... Nie wiem, komu przysluguje prawo autorskie, ale sprobuje :)
    http://pytanienasniadanie.tvp.pl/12560437/rogaliki-i-kaczka-z-jablkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmm. Cóż....wystarczy spojrzeć na daty publikacji. Przepis na ciasto jest mojej babci, a nadzienie moje (ktoś wprowadził małe zmiany i uznał, że jest autorem). Szkoda słów...
      Jedno jest pewne - rogaliki są bardzo smaczne.

      Usuń
  24. Rogaliki robiłam już nie raz z tego przepisu-jednym razem z jabłkami,innym, z wiśniami czy brzoskwiniami.Raz polałam lukrem,drugim razem czekoladą.Za każdym razem wychodzą przepyszne.Bardzo dziękuję za sprawdzony przepis i życzę dalszej, tak owocnej zabawy w kuchni;)Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna - dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń
  25. super! Właśnie czegoś prostego poszukiwałam..z mega efektem. Dzieki:) Nie mogę tylko patrzeć , jak te małe, które są na ekranie przecież po cóś, nie dostają upragnionego wałka..Może jednak by im pozwolić...?? pozdrawiam też mama(ewa):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa - film montuje się z wielu nakręconych scen :) zapewniam, że nasze dzieci używają wałków na co dzień (a często to nam nie udaje się do nich dopchać :). Akurat tak to może wygląda w tych wyciętych scenach - chodzi o to żeby nie było dłużyzn :)

      Usuń
  26. Ile drożdży instant dodać na tą ilość? kierować się tym co pisze na opakowaniu i na 0,5kg mąki dać jedną torebkę czy więcej ?

    OdpowiedzUsuń
  27. Aciri, Wlasnie sie zabieram za te rogaliki ale tam gdzie mieszkam nie ma śmietany.... Czy mogę ja zastąpić jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Można zastąpić jogurtem.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.