W mojej rodzinie zwykło się o nich mówić "rogaliki babciowe" ponieważ są autorstwa ukochanej babci (naszego prywatnego Geniusza Kulinarnego). Moja babcia robi je przeważnie z serem lub jakąś domową konfiturą. Ja postanowiłam je dostosować do obecnego "szaleństwa jabłkowego" i efekt był wspaniały.
Do nadzienia dodałam jeszcze rodzynki i płatki migdałów, ale same jabłka w zupełności by wystarczyły.
Składniki:
Ciasto:
Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości 5 mm (najlepiej uformować 4 koła i dzielić je na trójkąty). Na każdym z trójkątów układać łyżeczką nadzienie (wcześniej lekko podsmażyć jabłka pokrojone na małe kawałki, rodzynki i płatki migdałów z cukrem i cynamonem). Zawijać ciasto od podstawy trójkąta;)
Rogaliki smarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Wystudzone posypywać cukrem pudrem.
Najlepsze tego samego dnia - zresztą ciężko żeby doczekały następnego:)
Wpis bierze udział w akcji Sezon na jabłka
Zapraszam również do obejrzenia filmu:
Do nadzienia dodałam jeszcze rodzynki i płatki migdałów, ale same jabłka w zupełności by wystarczyły.
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- kostka masła (200 g)
- 42 g drożdży (mała kostka)
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 jajka + 1 do smarowania rogalików
- 2 jabłka
- garść rodzynek
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
- cynamon
- cukier puder
Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości 5 mm (najlepiej uformować 4 koła i dzielić je na trójkąty). Na każdym z trójkątów układać łyżeczką nadzienie (wcześniej lekko podsmażyć jabłka pokrojone na małe kawałki, rodzynki i płatki migdałów z cukrem i cynamonem). Zawijać ciasto od podstawy trójkąta;)
Rogaliki smarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Wystudzone posypywać cukrem pudrem.
Najlepsze tego samego dnia - zresztą ciężko żeby doczekały następnego:)
Wpis bierze udział w akcji Sezon na jabłka
Zapraszam również do obejrzenia filmu:
moja babcia też robiła dobre rogaliki (: ukradnę jednego do herbatki (;
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rogaliczki. Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
urocze maluszki xd
OdpowiedzUsuńtakie domowe, jabłkowe ;] tak, tak. także smakiem dzieciństwa.
uwielbiam takie rogaliki :) moja mama takie robi :))) są cudowne :D
OdpowiedzUsuńcudne rogaliki:) na pewno sa pyszne i chetnie bym sie poczestowala:)
OdpowiedzUsuńProszę się śmiało częstować. Z tej porcji wychodzi naprawdę spora ilość. Wystarczy dla każdego:)
OdpowiedzUsuńRogalikowo Nam dzis:)
OdpowiedzUsuńM m m pulchniutkie...Jutro zrobię ponownie:)
OdpowiedzUsuńMyśl przednia - może też zrobię:) Jak będę...:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, rogaliki rewelka :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne,mąż lepszych nie jadł zniknęły w parę chwil.cudowny przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam rogaliki.... są pyszne:):):)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :) Zrobiłam rogaliki kilka dni temu. Zrobiłam z kilograma mąki... i dobrze, bo choć było ich sporo, to zniknęły błyskawicznie. Pyszne i łatwe ciasto drożdżowe! Rogaliki bardzo efektowne! Polecam wszystkim, nawet tym, którzy myślą, że takie rogale to bardzo trudna sprawa! Ciao!
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mi miło, że tak od razu z podwójnej porcji:) Cieszę się, że smakowały!
UsuńZrobiłam. Lepszych nie ma. Wszyscy się zajadali. Polecam.
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńChciałam podziękować za ten przepis rogaliki są łatwe a co najważniejsze przepyszne. Cała rodzina się nimi zajada i znikają w ciągu 5 min :)
Mam małe pytanie czy ma Pani jakiś prosty przepis na piernik świąteczny :)
dziękuje i pozdrawiam!
Edzia
Bardzo się cieszę, że tak smakują:) Nie mam jeszcze przepisu na piernik na blogu. W tym roku testuję piernik staropolski dojrzewający. Jak wyjdzie to zamieszczę przepis - ale na święta to już będzie za późno..., ponieważ ciasto dojrzewa w lodówce już od 3 tygodni:)
Usuńmoże taki http://bajkorada.blogspot.com/2012/12/piernik-z-polewa-marchewkowy.html
OdpowiedzUsuńOd dawna szukałam takiego przepisu. Są po prostu boskie. Zamiast jabłek użyłam dżemu. Po prostu rozpływają się w ustach. Dziękuję serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWersja z dżemem tez jest pyszna, to fakt:)
UsuńJutro spróbuje, bo wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńKilka dni temu zrobiłam po raz pierwszy - rewelacja, chociaż nie sądziłam, ze moga byc aż tak pyszne i jednocześnie tak proste do zrobienia.
OdpowiedzUsuńRogaliki upieczone, wyszły pyszne !!! Sylwia.
OdpowiedzUsuńTrochę czasochłonne ale opłaca się :) Rogaliki wszystkim smakowały. Piekłam już dwa razy! Polecam również z marmoladą! Sandra
OdpowiedzUsuńSandra - też mi się tak wydawało kiedyś. Teraz robi mi się je o wiele szybciej:)
UsuńHmm, szukalam przepisu na rogaliki i znalazlam dwa identyczne... Nie wiem, komu przysluguje prawo autorskie, ale sprobuje :)
OdpowiedzUsuńhttp://pytanienasniadanie.tvp.pl/12560437/rogaliki-i-kaczka-z-jablkami
Hmmmm. Cóż....wystarczy spojrzeć na daty publikacji. Przepis na ciasto jest mojej babci, a nadzienie moje (ktoś wprowadził małe zmiany i uznał, że jest autorem). Szkoda słów...
UsuńJedno jest pewne - rogaliki są bardzo smaczne.
Rogaliki robiłam już nie raz z tego przepisu-jednym razem z jabłkami,innym, z wiśniami czy brzoskwiniami.Raz polałam lukrem,drugim razem czekoladą.Za każdym razem wychodzą przepyszne.Bardzo dziękuję za sprawdzony przepis i życzę dalszej, tak owocnej zabawy w kuchni;)Justyna
OdpowiedzUsuńJustyna - dziękuję za miłe słowa:)
Usuńsuper! Właśnie czegoś prostego poszukiwałam..z mega efektem. Dzieki:) Nie mogę tylko patrzeć , jak te małe, które są na ekranie przecież po cóś, nie dostają upragnionego wałka..Może jednak by im pozwolić...?? pozdrawiam też mama(ewa):)
OdpowiedzUsuńEwa - film montuje się z wielu nakręconych scen :) zapewniam, że nasze dzieci używają wałków na co dzień (a często to nam nie udaje się do nich dopchać :). Akurat tak to może wygląda w tych wyciętych scenach - chodzi o to żeby nie było dłużyzn :)
UsuńIle drożdży instant dodać na tą ilość? kierować się tym co pisze na opakowaniu i na 0,5kg mąki dać jedną torebkę czy więcej ?
OdpowiedzUsuń1,5 opakowania suchych
UsuńAciri, Wlasnie sie zabieram za te rogaliki ale tam gdzie mieszkam nie ma śmietany.... Czy mogę ja zastąpić jogurtem naturalnym?
OdpowiedzUsuńTak. Można zastąpić jogurtem.
Usuń