piątek, 20 sierpnia 2010

Ciasto z jabłkami

"Najłatwiejsze ciasto w świecie...tak, tak, tak";-)
Składniki:
  • 2 jabłka (dowolne - ja lubię wyłącznie słodkie i soczyste:))
  • 9 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 8 łyżek oleju/oliwy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania po wierzchu
Taki "łyżkowy" przepis otrzymałam kiedyś od babci:) Ciasto proste, szybkie do wykonania - niestety równie szybko znika:). Ostatnio "poszło" u nas w jeden wieczór. Proporcje na tortownicę o średnicy - 26 cm.
Białka przy pomocy miksera ubić z cukrem, dodać żółtka oraz olej  i 2 łyżki soku z cytryny a na koniec łyżką wymieszać z mąkami oraz proszkiem do pieczenia. Całość wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i na wierzchu poukładać pokrojone w drobne kawałki (plasterki z ćwiartek lub ósemek) jabłka. Piec około 35 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto ma delikatny biszkoptowy posmak i doskonale komponuje się ze słodkimi jabłkami.
Wpis bierze udział w akcji: Sezon na jabłka

16 komentarzy:

  1. a najłatwiejsze często idzie w parze z najpyszniejszym

    OdpowiedzUsuń
  2. tzw. ciasto awaryjne dla niespodziewanych gości ;) Do kawuni? Pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie takie jest:) A jak pachnie w domu kiedy goście wchodzą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O nie!od paru dni chodzi za mną szarlotka,a tu taka ładna i łatwa się pojawia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomagałam w znikaniu tego ciasta, więc potwierdzam, że było smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo wcoraj też pieklam ciasto z jabłkami, troche inne ale równie proste i smaczne !

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja już noszę sie z zamiarem upieczenia kolejnego ciasta/szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm.. z jabłkiem to jest lux!

    OdpowiedzUsuń
  9. o jakie smakowite ciacho:) mniam...
    uwielbiam wszystkie ciasta z owocami i moglabym je robic i oczywiscie jesc chyba bez konca.

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosty przepis, proste wykonanie...a przede wszystkim pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie się upiekło:) pachnie fantastycznie! chyba za szybko otworzyłam piekarnik bo opadło:( mimo to musiałam spróbować już na ciepło i PYYYYCHOTA! Polecam wszystkim! Puszyste, delikatne, wspaniale...mąż wraca za 4 godziny z pracy i nie wiem czy zdąży skosztować ;/
    Aha mam pytanie: w przepisie jest 2 łyżki soku z cytryny, ale w opisie przygotowania nie ma. Nie dodałam do mojego ciasta, a kiedy powinnam? Mimo wszystko przepis super i na pewno na stałe zagości u mnie w domu. Dziękuję:)Malwi

    OdpowiedzUsuń
  12. Malwi - z reguły trochę opada;)Sok z cytryny należy dodać razem z żółtkami i olejem (dzięki za uwagę, już naniosłam w przepisie). Pozdrawiam i życzę smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak mi się jeszcze nasunęło a propos tego opadania, żeby po upieczeniu - tak jak to robię w przypadku biszkoptu rzucić pionowo blachą (z pół metra w dół) wtedy nie powinno opadać bo pęcherzyki powietrza sie usunie. Spróbuję następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń
  14. hmmm z tym rzucaniem ciekawe;) spróbuję na pewno:) dziękuję za szybką odpowiedź:) pozdrawiam Malwi

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie się rozglądam za jakimś pysznym i szybkim ciachem z jabłuszkami :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.