"Najłatwiejsze ciasto w świecie...tak, tak, tak";-)
Składniki:
Białka przy pomocy miksera ubić z cukrem, dodać żółtka oraz olej i 2 łyżki soku z cytryny a na koniec łyżką wymieszać z mąkami oraz proszkiem do pieczenia. Całość wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i na wierzchu poukładać pokrojone w drobne kawałki (plasterki z ćwiartek lub ósemek) jabłka. Piec około 35 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto ma delikatny biszkoptowy posmak i doskonale komponuje się ze słodkimi jabłkami.
Wpis bierze udział w akcji: Sezon na jabłka
Składniki:
- 2 jabłka (dowolne - ja lubię wyłącznie słodkie i soczyste:))
- 9 płaskich łyżek mąki pszennej
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 10 łyżek cukru
- 8 łyżek oleju/oliwy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier puder do posypania po wierzchu
Białka przy pomocy miksera ubić z cukrem, dodać żółtka oraz olej i 2 łyżki soku z cytryny a na koniec łyżką wymieszać z mąkami oraz proszkiem do pieczenia. Całość wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i na wierzchu poukładać pokrojone w drobne kawałki (plasterki z ćwiartek lub ósemek) jabłka. Piec około 35 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto ma delikatny biszkoptowy posmak i doskonale komponuje się ze słodkimi jabłkami.
Wpis bierze udział w akcji: Sezon na jabłka
a najłatwiejsze często idzie w parze z najpyszniejszym
OdpowiedzUsuńZgadza się:)
OdpowiedzUsuńtzw. ciasto awaryjne dla niespodziewanych gości ;) Do kawuni? Pyszotka :)
OdpowiedzUsuńWłasnie takie jest:) A jak pachnie w domu kiedy goście wchodzą:)
OdpowiedzUsuńO nie!od paru dni chodzi za mną szarlotka,a tu taka ładna i łatwa się pojawia:)
OdpowiedzUsuńPomagałam w znikaniu tego ciasta, więc potwierdzam, że było smakowite :)
OdpowiedzUsuńooo wcoraj też pieklam ciasto z jabłkami, troche inne ale równie proste i smaczne !
OdpowiedzUsuńA ja już noszę sie z zamiarem upieczenia kolejnego ciasta/szarlotki:)
OdpowiedzUsuńMmm.. z jabłkiem to jest lux!
OdpowiedzUsuńo jakie smakowite ciacho:) mniam...
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie ciasta z owocami i moglabym je robic i oczywiscie jesc chyba bez konca.
Prosty przepis, proste wykonanie...a przede wszystkim pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńwłaśnie się upiekło:) pachnie fantastycznie! chyba za szybko otworzyłam piekarnik bo opadło:( mimo to musiałam spróbować już na ciepło i PYYYYCHOTA! Polecam wszystkim! Puszyste, delikatne, wspaniale...mąż wraca za 4 godziny z pracy i nie wiem czy zdąży skosztować ;/
OdpowiedzUsuńAha mam pytanie: w przepisie jest 2 łyżki soku z cytryny, ale w opisie przygotowania nie ma. Nie dodałam do mojego ciasta, a kiedy powinnam? Mimo wszystko przepis super i na pewno na stałe zagości u mnie w domu. Dziękuję:)Malwi
Malwi - z reguły trochę opada;)Sok z cytryny należy dodać razem z żółtkami i olejem (dzięki za uwagę, już naniosłam w przepisie). Pozdrawiam i życzę smacznego.
OdpowiedzUsuńTak mi się jeszcze nasunęło a propos tego opadania, żeby po upieczeniu - tak jak to robię w przypadku biszkoptu rzucić pionowo blachą (z pół metra w dół) wtedy nie powinno opadać bo pęcherzyki powietrza sie usunie. Spróbuję następnym razem:)
OdpowiedzUsuńhmmm z tym rzucaniem ciekawe;) spróbuję na pewno:) dziękuję za szybką odpowiedź:) pozdrawiam Malwi
OdpowiedzUsuńWłaśnie się rozglądam za jakimś pysznym i szybkim ciachem z jabłuszkami :)
OdpowiedzUsuń