08:30

Placuszki z cukinii z fetą


To placuszki, które dość często robię. Bardzo je lubimy. Są już na blogu w wersji z żółtym serem, ale wersja z fetą jeszcze bardziej nam smakowała. 
Sam placuszek cukiniowy jest lekko słodkawy, a słoność fety świetnie w tym przypadku ze słodkością kontrastuje. 
My placuszki z reguły jadamy jako samodzielne danie, ale można też połączyć je z np. z sosem jogurtowym lub grzybowym. 



Składniki:
  • duża zielona cukinia
  • cebula
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • feta (około 80 g)
  • olej do smażenia

Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (cukinię odstawić i odcisnąć po upływie ok. 15-20 minut lub umieścić na dużym sitku, żeby usunąć nadmiar soku). 
Fetę rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, mąkę i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto wymieszać na gładką masę.




Placuszki nakładać łyżką na patelnię i smażyć na złoto z obu stron. 




Wyglądem i smakiem nieco przypominają placki ziemniaczane, ale są od nich zdecydowanie delikatniejsze. 

13 komentarzy:

  1. Jadłam wczoraj podobne na kolację, tylko, że z serem wędzonym. Uwielbiam cukinie w placuszkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, strasznie lubie! Aniu, narobilas mi ochoty, a zastanawialam sie, co dzis na obiad? :) Moze placuszki z cukinii?.... :):):)
    Milego weekendu kochana!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie wyglądają:) a cukinię najczęściej kroje w plasterki, obtaczam w jajku i bułce i smażę jak kotleciki ...ale taka wersja wydaje mi się zdecydowanie fajniejsza:) pozdrawiam Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu a wiesz co dzisiaj u mnie? Placuszki z cukinią :) Z fetą nie jadłam, ale zjem z miłą chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki z cukinią robiłam, ale z fetą jeszcze nie. Pewnie super smakują. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię placuszki z cukinią, żeby je urozmaicić dodawałam już chilli albo kalarepkę, bo nie wpadłam na pomysł by dodać fetę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jadłam i przyznam szczerze że dziś też miałam identyczne w planach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Placuszki z cukinii w tym sezonie smażę często nadzwyczaj! Ale przyznaję się, że fety nie dodawałam. Może najwyższy czas? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię takie regularnie, odkąd w zeszłym roku trafiłam na ten przepis :) Nie przepadam za serem żółtym, a z fetą jeszcze nie próbowałam, dzięki Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe placuszki, wypróbuję. Do tej pory nie dodawałam do placuszków sera tylko paprykę.

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawostka, z fetą nie próbowałam jeszcze!

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam, ale bez fety. Muszę spróbować koniecznie placuszków w takiej wersji. :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mhmh!!! Z feta? Wyborne!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń