poniedziałek, 28 maja 2012

Makaron z sosem pomidorowym (dla dzieci i nie tylko)

Co cechuje idealne danie z makaronem moich dzieci?

  • makaron (najlepiej penne, bo wtedy Ewa (1 rok 7 m-cy) może spożywać go ręką - z tego powodu nie zaakceptowała jeszcze długiego spaghetti:)) a rureczki są najlepsze do chwytania (nawet świderki są na gorszej pozycji:))
  • sos pomidorowy (Olek (8 lat) jak na rasowego mięsożercę przystało bardzo lubi też w wersji bolognese, ale ogólnie sos pomidorowy jest nr 1:)
  • świeża bazylia (na zdjęciu tylko w formie skromnej ozdoby, ale Olek może jeść ja garściami:))
  • czosnek (moje dzieci uwielbiają, nie przeszkadza im w żadnych potrawach i jest jak najbardziej wskazany i mile widziany:)
  • cebula (przemycam ją czasem, ponieważ nie zawsze spotyka się z akceptacją starszego dziecka, ale w przypadku sosu pomidorowego jej udział w potrawie ma od niego odgórne przyzwolenie:))
  • oliwa (oliwę uwielbiamy wszyscy i nawet dzieci dołączają się do naszych "maczanek", czyli przekąsek w postaci dobra oliwa na talerzyku plus świeżutkie pieczywo w niej maczane:)
  • parmezan - Olek uwielbia, Ewa wzorem starszego brata musi również mieć makaron obficie posypany serem:) i nie może być go mniej:)
  • suszone oregano, czarny pieprz, sól, cukier - dorzucam, a oni nie protestują:)
Składniki (na 4 osobową rodzinę):
  • 500 g makaronu
  • 500 ml dobrego przecieru pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki oliwy
  • suszone oregano (około 1 łyżeczki)
  • sól, pieprz, cukier - do smaku
  • dodatki: starty parmezan, listki bazylii
Makaron ugotować al dente. 
Na oliwie chwilkę podsmażyć posiekany czosnek i cebulę (zapach jaki się w tym momencie roznosi po domu...bezcenny:)). Całość zalać przecierem pomidorowym, gotować kilka minut i zmiksować (chodzi o zmiksowanie cebuli i czosnku). Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz oregano. Gotować jeszcze kilka minut. Gotowy sos wymieszać z całym makaronem. Podawać z parmezanem i listkami świeżej bazylii. Zajadać rodzinnie:)


Przepis dołączam do akcji prowadzonej na blogu Pasta i Basta!:


20 komentarzy:

  1. i to jest to co tygryski lubią najbardziej. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilczyca-Aga - właśnie:) W prostocie drzemie siła:)

      Usuń
  2. Aniu,
    ja chętnie bym poprosiła porcyjkę tej pysznej pasty.
    Tylko sypię nieprzyzwoite ilości parmezanu...
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - a to ja też tak mam, że robię sobie pastę parmezanową:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Panna Malwinna - dziecięca intuicja kulinarna:)

      Usuń
  4. bardzo smaczny obiad Kochana:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolanta - a przy tym szybki i prosty. I zawsze gwarantuje zjedzenie przez dzieci:)

      Usuń
  5. Ja dzieckiem nie jestem, ale taki makaron też chętnie wciągnę :)

    Dziękujemy za udział :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zemifroczka - no ja tak samo:)cała przyjemność po mojej stronie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jako dziecko uwielbiałam makaron w sosie pomidorowym i zostało mi to. Pyszna ta Twoja wersja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - a ja jako dziecko właśnie makaronu z sosem pomidorowym nie jadałam (jakoś nie pamiętam):)

      Usuń
  8. Oczywiście, że nie tylko dla dzieci. U nas parmezan jest uwielbiany przez starszaka, młodsza latorośl jakoś niezbyt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - bo dzieci ogólnie preferują żółty ser, który się ciągnie:)

      Usuń
  9. makaron chyba nigdy mi się nie znudzi :) takie danka to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Suuper!
    Pani Pedagog, czy jest na świecie dziecko, które nie lubi kluch z sosem pomidorowym?! Bo coś mi się wydaje, że nie :)) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Onionchoco - :) zapewne takie istnieją. Osobiście nie znam:) Znam za to dużo takich, które nie lubią pomidorów, ale sos pomidorowy i owszem:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.