czwartek, 24 lipca 2014

Mini pizze dla dzieci

mini pizza
Dzisiejszym wpisem chcę Was zachęcić do zabawy z dziećmi. 
Większość maluchów uwielbia pizzę i wręcz celebruje jej zamawianie w pizzerii. My już od lat pizzę jadamy głównie domową, choć moje dzieci od czasu do czasu uproszą kupną:)
Tym razem jednak pizze nie były zwyczajne. Przygotowałam je z Ewą (3,5 l) i zapewniam, że większość czynności dziecko w tym wieku jest już w stanie wykonać samodzielnie. 
Do wykrawania kształtów wykorzystałyśmy foremki do piasku, ponieważ są większe niż posiadane przeze mnie foremki do ciasteczek (nasze były nowe, w przypadku używanych trzeba je gruntownie wyparzyć). 
Pomysłem na małe pizze zainspirowała mnie Aleksandra


Składniki ciasta, porcja na 6-7 kilkulatków:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 świeżych)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 4/5 szklanki wody (szklanka 250 ml)
  • dodatki: sos pomidorowy (zmiksowane pomidory z puszki + oregano + sól + pieprz), mozzarella (starta i w kawałkach), papryka, oliwki, szynka lub kiełbasa, u nas również gotowany bób :)
Składniki ciasta zagnieść ze sobą (ja mieszam przy użyciu miksera ze spiralnymi końcówkami). Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). 


Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrawać różne kształty, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Mini pizze smarować sosem pomidorowym i obkładać dodatkami. pozostawić jeszcze 15 minut w ciepłym miejscu i piec w 200 stopniach około 15 minut. 



Lekko ostudzone pizze zajadamy ze smakiem :)


Wpis dołączam do akcji:





7 komentarzy:

  1. Pychota :)

    Zapraszam do mnie na kurczaka po hawajsku!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Sliczne te pizzerinki! No my na pewno sie piszemy!
    :)
    Milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - cała przyjemność po mojej stronie. Będę jeszcze inne propozycje:)

      Usuń
  3. Wow, rewelacja <3 Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy zamiast sera mozzarella można dodać po prostu żółty ser? i jak długo mniej więcej ciasto rośnie? jutro mam zamiar zrobić te mini pizze :) pozdrawiam Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula-może być żółty ser, ciasto rośnie u mnie z reguły ok. godziny (w ciepłe dni krócej)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.