08:30

Śmietanowiec z galaretkami i owocami

legumina

Śmietanowiec to deser idealny na upały i na przyjęcia z udziałem dzieci. Można go przygotować w różnych formach (świetnie sprawdzają się silikonowe). 
Moja wersja z owocami i galaretką na wierzchu. Polecam dodatek owoców, ponieważ doskonale przełamują słodycz deseru. 

Składniki (u mnie tortownica 20 cm):

  • 3 galaretki (o dowolnym smaku)
  • 500 ml mleka
  • 400 g śmietanki 30%
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki cukru
  • owoce (1 szklanka malin i 1/2 szklanki borówek)
ciasto śmietanowiec
Każdą z 2 galaretek (tych do środka) rozpuścić w 400 ml wody i pozostawić do stężenia (najlepiej przygotować je na kilka godzin przed robieniem deseru). Trzecią galaretkę rozpuścić nieco później (w 500 ml). 
Kiedy galaretki (2 pierwsze) stężeją, zagotować mleko z dodatkiem cukru. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z żelatyną. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonego mleka dodać śmietanę, wymieszać i przelać do formy (uwaga: forma musi być bardzo szczelna). Pokroić galaretki w kostkę i wrzucić do mlecznej masy. Formę wstawić do lodówki. Kiedy masa stężeje ułożyć owoce i wlać ostatnia galaretkę. Wstawić do lodówki i odczekać aż całość stężeje. 


10 komentarzy:

  1. Piękny deser Aniu! Idealny na upały.:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Super wyglada i prosty do zrobienia :) No i nie trzeba wlaczac piekarnika uff
    Pozdrowienia i zyczenia imieninowe dla Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - no właśnie z powodu piekarnika zrezygnowałam z zaplanowanej bezy:) Dziękuję za życzenia:)

      Usuń
  3. Wieki nie jadłam śmietanowca... Będę musiała zrobić jeszcze tego lata :)

    OdpowiedzUsuń
  4. trochę za długo czekałam z dodaniem kawałków galaretki do masy mlecznej i wyszło nieestetycznie :( nie ma gładkiej tafli w formie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagoda - no tak czasem bywa, nie zawsze ciasta wychodzą perfekcyjnie. Mam nadzieję, że chociaż smak to zrekompensuje.

      Usuń
  5. Czy śmietana ma być ubita i dodana czy płynna?

    OdpowiedzUsuń