Śmietanowiec to deser idealny na upały i na przyjęcia z udziałem dzieci. Można go przygotować w różnych formach (świetnie sprawdzają się silikonowe).
Moja wersja z owocami i galaretką na wierzchu. Polecam dodatek owoców, ponieważ doskonale przełamują słodycz deseru.
Składniki (u mnie tortownica 20 cm):
- 3 galaretki (o dowolnym smaku)
- 500 ml mleka
- 400 g śmietanki 30%
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki cukru
- owoce (1 szklanka malin i 1/2 szklanki borówek)
Każdą z 2 galaretek (tych do środka) rozpuścić w 400 ml wody i pozostawić do stężenia (najlepiej przygotować je na kilka godzin przed robieniem deseru). Trzecią galaretkę rozpuścić nieco później (w 500 ml).
Kiedy galaretki (2 pierwsze) stężeją, zagotować mleko z dodatkiem cukru. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z żelatyną. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonego mleka dodać śmietanę, wymieszać i przelać do formy (uwaga: forma musi być bardzo szczelna). Pokroić galaretki w kostkę i wrzucić do mlecznej masy. Formę wstawić do lodówki. Kiedy masa stężeje ułożyć owoce i wlać ostatnia galaretkę. Wstawić do lodówki i odczekać aż całość stężeje.
Piękny deser Aniu! Idealny na upały.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie.
Majana - dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńSuper wyglada i prosty do zrobienia :) No i nie trzeba wlaczac piekarnika uff
OdpowiedzUsuńPozdrowienia i zyczenia imieninowe dla Ciebie! :)
Marzena - no właśnie z powodu piekarnika zrezygnowałam z zaplanowanej bezy:) Dziękuję za życzenia:)
UsuńWieki nie jadłam śmietanowca... Będę musiała zrobić jeszcze tego lata :)
OdpowiedzUsuńGin - to koniecznie:)
Usuńtrochę za długo czekałam z dodaniem kawałków galaretki do masy mlecznej i wyszło nieestetycznie :( nie ma gładkiej tafli w formie
OdpowiedzUsuńJagoda - no tak czasem bywa, nie zawsze ciasta wychodzą perfekcyjnie. Mam nadzieję, że chociaż smak to zrekompensuje.
UsuńCzy śmietana ma być ubita i dodana czy płynna?
OdpowiedzUsuńPłynna
Usuń