20:00

Bajgle

Lipcowe, wspólne wypiekanie z innymi blogerami było niezwykle przyjemne. 
Zawsze jest miło i smacznie, ale smak bajgli przerósł moje oczekiwania. Były przepyszne! 
Bardzo, bardzo polecam przepis autorstwa Moniki!
Wybrałam wersję fast, następnym razem wypróbuję slow.

p.s. moim zdaniem najlepsze z makiem :)

Składniki (2 duże blachy (na cały piekarnik) bajgli):

  • 750 g mąki typ 550 (robiłam z 650)
  • 500 g letniej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki miodu + 1 łyżka do gotowania
  • 1 jajko (do smarowania po wierzchu)
  • sezam, mak
Z podanych składników wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Powinno być dość zwarte. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulkę i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek zrobić dziurkę - można ją powiększyć kręcąc kółkiem wokół palca, jak hula-hop (dobrze jest zwilżyć palec wodą). Kółka pozostawić na 20 minut. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki miodu - powinno być jej tyle, żeby bajgle mogły się swobodnie unosić. Delikatnie wrzucać bajgle do wrzątku (pomaga zwilżenie rąk przy ich przenoszeniu) i gotować po minucie z obu stron. Obgotowane odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na ściereczkę. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 20-25 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią. 


Razem ze mną bajgle upiekli: 


38 komentarzy:

  1. Jakie one krągłe u Ciebie, super! Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu,
    przepięknie wyrośnięte i pyszne!
    Zdjęcia z Twoimi Pociechami uwielbiam.
    Dziękuję Ci bardzo za udział w bajglowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - tu akurat w wielkim skupieniu dopiero rozpoczynały smakowanie bajgli:) Aniu, wielkie dzięki za możliwość wspólnego bajglowania:)

      Usuń
  3. Ale puszyste :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotujmyto - wnętrze miały pięknie wyrośnięte, tylko jakoś na zdjęcie się nie załapało:)

      Usuń
  4. oj udały się świetnie i jak smakują dzieciom

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margot - zgadza się:) były wyborne:)

      Usuń
  5. Pysznie wyglądają..Dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - ja również dziękuję:)

      Usuń
  6. Idealne! Maluchy zajadają ze smakiem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila - na początku wydawało mi się, że jest ich za dużo, ale maluchy skutecznie pomogły:)

      Usuń
  7. Cudnie te bajgle wyglądają w tych małych buźkach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaneta - i co najważniejsze smakowało:)

      Usuń
  8. Bajgle wyszly piekne, ale ta mala buzka na zdjeciach jeszcze piekniejsza! Dziekuje za wspolnie spedzony czas :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te zdjęcia u dołu postu mówią same za siebie.Pięknie Ci się upiekły, dziękuję za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota - konsumenci są najlepszą reklamą:)

      Usuń
  10. Bardzo smakowite i okrąglutkie :-).
    Dziękuję za wspólny czas !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata - mi również było bardzo miło piec z Wami:)

      Usuń
  11. Widać, że smakowały ogromnie!:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu, piękne! No i znów cudne zdjęcia głównej testerki :D
    Mnie też najbardziej z makiem smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha - a testerki to były dwie:)

      Usuń
  13. Piękne! Skoro najlepsze z makiem to następnym razem też go użyję. Widzę, że od razu znaleźli się mali konsumenci:) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arnika - wszystkim w rodzinie najbardziej te z makiem podeszły:)

      Usuń
  14. Ale pięknie duże i wspaniale makowe. Gratuluję i dziękuję za wspólne bajglowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gucio - ja również dziękuję!

      Usuń
  15. Piękne :) I dzieci jak wcinają! Moje też tak zajadały! Pozdrawiam i do następnego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucja - bo dzieci przyciąga taki nietypowy kształt bułeczki, no i ta słodkawa skórka:)

      Usuń
  16. Bardzo mi przykro, ze nie dałam rady piec w tym miesiącu z Wami ! Mam jednak pewność, że przepis wykorzystam. Pięknie Ci się upiekły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania - szkoda, że Cię nie było, ale nic straconego. Upieczesz i poczujesz jak było:)

      Usuń
  17. Pięknie się prezentują. Niezmiennie będę podziwiać te poprzyklejane ziarenka. I widać, że pyszne, bo łapczywie pożerane ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofka - dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń
  18. Wspaniale wypieczone i widać, że smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyszły cudowne:-) Dzięki za wspólny czas. Przepraszam, że dopiero teraz, ale byłam na wakacjach:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - a my jeszcze przed wakacjami:)

      Usuń