Z cyklu Viva la pasta! znowu nadajemy na linii Mazowsze -Toskania.
Wykorzystując dobrodziejstwa sezonu ugotowałyśmy z Aleksandrą makaron z duszonymi liśćmi buraka, czyli pennette con le foglie di barbabietola.
Otrzymałyśmy lekkie i aromatyczne danie, które bardzo polecamy w upalne dni.
Składniki (4 osoby):
- ok. 350-400 g makaronu pennette
- liście i łodygi z dużego pęczka buraków
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie czerwone cebule
- oliwa
- sól
Czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem podsmażyć. Liście buraków dokładnie wymyć i wraz z łodygami posiekać. Dodać do czosnku i cebuli i dusić ok. 30 minut. Posolić do smaku. Makaron ugotowany al dente wymieszać z duszonymi burakami.
Zapraszam Was również do obejrzenia penette con le foglie di barbetiola przygotowane przez Aleksandrę w Toskanii.
Fajne te buraki, takie dlugie. To chyba polska odmiana, widzialam do kupienia nasiona w polskich sklepach ogrodniczych. Tu we Wloszech nie. Danie pyszne :D Mojej rodzinie smakowalo.
OdpowiedzUsuńAleksandra - buraki z ogródka siostry:) Nam też danie smakowało. Proste, ale bardzo aromatyczne.
UsuńUwielbiam wszelakie dania z makaronem, a Twoja propozycja bardzo kusząca :)
OdpowiedzUsuńKonczi i Szpileczka - to mamy podobnie z podejściem do dań makaronowych:)
UsuńBrzmi niezle, trzeba by kiedys wyprobowac:) Liscie burakow to u mnie zazwyczaj w koszu laduja :)
OdpowiedzUsuńMarzena - o to koniecznie musisz spróbować:)
Usuń