Brownie z kaszy jaglanej jest świetną propozycją dla osób na diecie bezglutenowej, ale i dla wszystkich, którzy uwielbiają ciasta tego typu (czyli czekoladowe i wilgotne).
Moje brownie posypałam jagodami, ale możecie tez dodać wiśnie czy maliny. Można je też posypać orzechami lub po prostu upiec bez dodatków.
Nas zachwyciło i zostało wpisane na listę ulubionych domowych wypieków.
Składniki (blacha 25 cm x 33 cm):
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (szklanka 250 ml)
- 5 jajek
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao (używam ciemnego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej proszek bez glutenu)
- 1 szklanka jagód
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. W garnku zagotować 2 i 1/2 szklanki wody. Do wrzącej wody wsypać kaszę i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż woda odparuje (ok. 15 minut). Ostudzoną kaszę zmiksować (używam blendera).
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej mieszając przy pomocy miksera dodawać kaszę jaglaną. Następnie wlać masło i dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko tylko do połączenia się składników. Na końcu przy pomocy łyżki wymieszać z pianą z białek.
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posypać jagodami. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut (do suchego patyczka).
fajny pomysł na brownie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie brownie. Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPyszności!! ;)
OdpowiedzUsuńMam kaszę jaglaną (w końcu), teraz tylko muszę spróbować coś z niej upiec :) Twoje ciacho wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń