Bób w sezonie zajadamy często. Przeważnie po prostu wyłuskując środek z gotowanych ziarenek.
Od czasu do czasu jednak mam ochotę przygotować bób w inny sposób (zobacz mój przepis na zupę z bobu)
Tym razem w formie sałatki. Odrobinę z nią zachodu, ponieważ ugotowane ziarna trzeba obrać, ale zapewniam, że robi się to bardzo szybko.
Składniki:
- 500 g bobu
- 2 średnie pomidory
- 1 średnia cebula
- łyżka soku z cytryny
- oliwa
- opcjonalnie ząbek czosnku
- sól, pieprz
Bób ugotować, ostudzić i wyłuskać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w większą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wszystkie składniki wymieszać dodając sok z cytryny i oliwę (można dodać też wyciśnięty ząbek czosnku). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podając sałatkę proponuję polać ją dodatkowo po wierzchu oliwą.
Niecodzienne i super zdrowe !
OdpowiedzUsuńAnia W - i naprawdę smaczne, a do tego przyjemnie sycące:)
Usuń