Razem z Aleksandrą z Moja Toskania zapraszamy na kolejne makaronowe danie z cyklu Viva la pasta!, czyli spaghetti con crema di melanzane (spaghetti z kremem z bakłażana)
Z pozoru mało atrakcyjne (bakłażan tylko w całości jest uroczy:)), ale smak rekompensuje odczucia wizualne.
Składniki (4-5 osób):
Bakłażany pokroić w kostkę, położyć na sitku i posypać solą. Odczekać ok. 30 minut, a następnie odcisnąć. Na patelni polanej oliwą podsmażyć pokrojony czosnek i cebulę. Dodać bakłażana, a po 5 minutach wlać wino. Posolić i dusić aż wino odparuje. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i dusić jeszcze ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksować wszystko. Jeżeli krem będzie za gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany al dente makaron wymieszać z kremem z bakłażana i posypać natką pietruszki oraz parmezanem.
Zapraszam Was również do obejrzenia spaghetti con crema di melanzane przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
Z pozoru mało atrakcyjne (bakłażan tylko w całości jest uroczy:)), ale smak rekompensuje odczucia wizualne.
Składniki (4-5 osób):
- 400 g makaronu spaghetti
- 2 bakłażany
- 2 średnie pomidory
- 1 szklanka białego wina (użyłam wytrawnego)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- natka pietruszki i parmezan do posypania po wierzchu
Bakłażany pokroić w kostkę, położyć na sitku i posypać solą. Odczekać ok. 30 minut, a następnie odcisnąć. Na patelni polanej oliwą podsmażyć pokrojony czosnek i cebulę. Dodać bakłażana, a po 5 minutach wlać wino. Posolić i dusić aż wino odparuje. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i dusić jeszcze ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksować wszystko. Jeżeli krem będzie za gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany al dente makaron wymieszać z kremem z bakłażana i posypać natką pietruszki oraz parmezanem.
Zapraszam Was również do obejrzenia spaghetti con crema di melanzane przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
Jak zawsze zdjecie rewelacyjne i na jego widok znow mam ochote na to danie. W zeszlym tygodniu moj maz propil o powtarzanie go przynajmniej trzy razy ;)
OdpowiedzUsuńmusi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj wypróbuję , dziękuję za pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńNie mogę używać alkoholu. Co zamiast wina mogę dodać?
OdpowiedzUsuńAlkohol poddany obrobce termicznej odparowuje, ale jesli z jakiegos powodu nadal nie chcesz go uzyc to proponuje po prostu zastapic woda.
UsuńWracam jeszcze, bo zagłębiłam się w temat. Całkowicie nie odparowuje. Zostaje go ok. 1/3 zawartości %
UsuńDziękuje za inspiracje,znam wiele dań z bakłażanem ale o spagetti nie słyszałam :) super
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tym kremem z bakłażana,coś innego;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie