08:00

Spaghetti z kremem z bakłażana

krem z bakłazana
Razem z Aleksandrą z Moja Toskania zapraszamy na kolejne makaronowe danie z cyklu Viva la pasta!, czyli spaghetti con crema di melanzane (spaghetti z kremem z bakłażana)
Z pozoru mało atrakcyjne (bakłażan tylko w całości jest uroczy:)), ale smak rekompensuje odczucia wizualne. 

Składniki (4-5 osób):

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 2 bakłażany
  • 2 średnie pomidory
  • 1 szklanka białego wina (użyłam wytrawnego)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki i parmezan do posypania po wierzchu

Bakłażany pokroić w kostkę, położyć na sitku i posypać solą. Odczekać ok. 30 minut, a następnie odcisnąć. Na patelni polanej oliwą podsmażyć pokrojony czosnek i cebulę. Dodać bakłażana, a po 5 minutach wlać wino. Posolić i dusić aż wino odparuje. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i dusić jeszcze ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksować wszystko. Jeżeli krem będzie za gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Ugotowany al dente makaron wymieszać z kremem z bakłażana i posypać natką pietruszki oraz parmezanem. 

Zapraszam Was również do obejrzenia spaghetti con crema di melanzane przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii

9 komentarzy:

  1. Jak zawsze zdjecie rewelacyjne i na jego widok znow mam ochote na to danie. W zeszlym tygodniu moj maz propil o powtarzanie go przynajmniej trzy razy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj wypróbuję , dziękuję za pomysł na obiad

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę używać alkoholu. Co zamiast wina mogę dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohol poddany obrobce termicznej odparowuje, ale jesli z jakiegos powodu nadal nie chcesz go uzyc to proponuje po prostu zastapic woda.

      Usuń
    2. Wracam jeszcze, bo zagłębiłam się w temat. Całkowicie nie odparowuje. Zostaje go ok. 1/3 zawartości %

      Usuń
  4. Dziękuje za inspiracje,znam wiele dań z bakłażanem ale o spagetti nie słyszałam :) super

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł z tym kremem z bakłażana,coś innego;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń