19:57

Wątróbka ze śliwkami i jabłkami

Tym razem zainspirowała mnie Zemifroczka. Śliwki do wątróbki? Jak dla mnie bomba!
Spodobała mi się ta propozycja również ze względu na fakt, że wątróbkę w tym daniu się piecze, a nie smaży. 
Mi smakowała bardzo, ale mężowi nieco mniej, bo się do smażonej przyzwyczaił. 
W każdym razie aromatyczny sos ze śliwek, jabłek i cebuli, który wytwarza się podczas pieczenia naprawdę jest wart grzechu:).




Składniki:
  • 500 g wątróbki z kurcząt
  • 10 śliwek węgierek
  • 2 jabłka
  • 2 duże cebule cukrowe
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki oliwy
Wątróbkę umyć i oczyścić z błonek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Dookoła wątróbki ułożyć połówki wydrylowanych śliwek.  Na wątróbce ułożyć jabłka pokrojone na małe kawałki i cebulę w talarki. Całość posypać solą, pieprzem i majerankiem. 

Zapiekać około 40 minut w 180 stopniach. 

13 komentarzy:

  1. Jak ja lubię taką wątróbkę!
    Owoce pysznie się z nią komponują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber - pysznie, teraz myślę jakie by tu jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze ze śliwkami nie jadłam. Często robię z jabłkami. Wątróbkę bardzo lubimy:)
    Muszę koniecznie dodać śliwki.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wątróbkę z jabłkiem. Ze śliwkami jeszcze nie próbowałam, ale zostały mi z dzisiejszych wypieków, więc już chyba wiem co w poniedziałek zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny ciekawy i pyszny przepis na wątróbkę..

    OdpowiedzUsuń
  6. Autentycznie dostałam ślinotoku...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam wyglada bardzo smacznie:) Dosc oryginalny pomysl ale bardzo ciekawie wygladajacy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wątróbka z owocami zgrywa się doskonale - ale zwykle kojarzy się ją z jabłkami. Śliwki to coś nowego, ale bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  9. Majana - spróbuj koniecznie wersji ze śliwkami:)
    Lovelykate = o to smacznie będzie u Ciebie:)
    Bożena-1968 - dziękuję:)
    Pucinka21 - a to miło:)
    Marzena - potwierdził tylko regułę, że wątróbka lubi owoce:)
    Arven - może się skusisz:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja właśnie wczoraj miałam wątróbkę z suszonymi śliwkami i morelami. Jest przepyszna, nawet się zastanawiam czy nie lubię jej bardziej od takiej z cebulką, w każdym razie na równi.
    A ta z jabłkiem i śliwką też atrakcyjnie brzmi i od Ciebie ją podchwycę :)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój mąz się na to danie zapatrzył i mów "żonka oj wątróbka ....." a to znaczy, ze mu się spodobało i na pewno teraz będzie mnie o wątróbke na obiad prosił:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mnemonique - podchwycaj i smacznego:)
    Jola - to się cieszę, że mogłam zainspirować:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj oj smaku nam Kochana narobiłaś ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń