Tym razem z cyklu Viva la pasta! przygotowałyśmy z Aleksandrą z Moja Toskania - faszerowane muszle makaronowe.
Do moich użyłam fety oraz żółtego sera, ale możecie użyć również innych ulubionych serów.
Składniki:
- 250 g makaronu muszle (średniej wielkości)
- 100 g sera feta
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cukinia
- 1 duża papryka czerwona
- 400 g pomidorów w puszce (krojonych)
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 50 g sera do posypania po wierzchu (np. żółty lub parmezan)
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Cebulę, pieczarki, cukinię i paprykę pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na oliwie (najpierw wrzucamy cebulę, pieczarki i paprykę, a po kilku minutach cukinię). Podsmażone wymieszać z fetą i doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą.
Makaron ugotować, odcedzić, ostudzić i nadziać farszem.
Posiekany czosnek podsmażyć krótko na oliwie. Dodać pomidory
i gotować przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos wlać do naczynia do zapiekania. Ułożyć na nim muszle z
farszem i posypać startym serem. Zapiekać ok. 15 minut w 180 stopniach.
Zobaczcie również faszerowane muszle przygotowane przez Aleksandrę w Toskanii (klik).
Aniu, a twoje muszle maja inny ksztalt niz moje :) Z ciekawosci spytac, czy to polski makaron czy wloski?
OdpowiedzUsuńMakaron polski :)
UsuńIdealny obiad :)
OdpowiedzUsuńAniu wspaniałe danie, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuń... a w ogóle to cudowne te zmiany u Ciebie ....
OdpowiedzUsuńObiad z gatunku takich, co mogłabym jeść codziennie.
OdpowiedzUsuńWyszło pysznie :) Bardzo :) Tylko makaron coś mi się źle ugotował, bo albo za miękki albo za twardy i podczas pieczenia tez wysechł :( Ale jeszcze powtórzę, bo to danie ma potencjał :*
OdpowiedzUsuńTo następnym razem pewnie będzie już idealnie :) Cieszę się, że smakowało.
Usuń