Kotlety z jajek i pieczarek są ciekawym urozmaiceniem obiadowego menu.
Można je podać klasycznie np. z ziemniakami i surówką, ale dobrze skomponują się też z sosem grzybowym albo czosnkowym na bazie jogurtu.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 300 g pieczarek
- 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtaczania
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy lub oleju + olej do smażenia kotletów
Jajka obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce (ścierałam na średnich oczkach, mogą być też grube).
Do garnka lub na głębszą patelnię wlać oliwę i wsypać starte pieczarki. Podsmażyć przez 5 minut i ostudzić.
Ostudzone wymieszać z pokrojonymi jajkami, jajkiem surowym, posiekanym szczypiorkiem oraz 3 łyżkami tartej bułki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formować niezbyt duże kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron.
fajny pomysł, już wiem co jutro jem na obiad
OdpowiedzUsuńMniam, mniam .... pyszne kotlety:) Buziaki
OdpowiedzUsuń