13:36

Kotlety z jajek i pieczarek


Kotlety z jajek i pieczarek są  ciekawym urozmaiceniem obiadowego menu. 
Można je podać klasycznie np. z ziemniakami i surówką, ale dobrze skomponują się też z sosem grzybowym albo czosnkowym na bazie jogurtu. 

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtaczania
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju + olej do smażenia kotletów
Jajka obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce (ścierałam na średnich oczkach, mogą być też grube). 
Do garnka lub na głębszą patelnię wlać oliwę i wsypać starte pieczarki. Podsmażyć przez 5 minut i ostudzić. 
Ostudzone wymieszać z pokrojonymi jajkami, jajkiem surowym, posiekanym szczypiorkiem oraz 3 łyżkami tartej bułki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formować niezbyt duże kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron. 



2 komentarze: