A jakby tak zrobić pizzę z makaronu?
Dlaczego nie :)
W ramach kolejnego odcinka serii Viva la pasta, wraz z Aleksandrą z Moja Toskania, przygotowałyśmy taką makaronową "pizzę".
Oczywiście w smaku nie za dużo ma wspólnego z typową pizzą, ale danie, mimo iż naprawdę niezwykle proste, jest bardzo smaczne i pełne aromatu.
A co najważniejsze bardzo szybkie w wykonaniu i spodobało się dzieciom.
Składniki (na 4 osoby):
- 400 g makaronu spaghetti
- 1 duża mozzarella (użyłam dwóch opakowań mini mozzarelli)
- 12 pomidorków koktajlowych
- listki bazylii
- 7 łyżek oliwy
- sól
- suszone oregano (około 1 łyżeczka)
Makaron ugotować al dente. W garnku lub głębokiej patelni podgrzać oliwę i dodać sól oraz oregano. Wrzucić ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć gniazda z makaronu i na wierzchu każdego ułożyć pokrojoną mozzarellę oraz połówki (lub ćwiartki) pomidorków. Całość zapiekać 15 minut w 180 stopniach. Podawać ozdobione listkami bazylii.
p.s. wyjątkowo polecam to akurat danie spożywać z użyciem widelca i noża :)
p.s. wyjątkowo polecam to akurat danie spożywać z użyciem widelca i noża :)
Zajrzyjcie również na blog Aleksandry i zobaczcie jak ona przygotowała makaronowe pizze (klik).
Viva la pasta!
Świetny pomysł Aniu .... moje dzieci byłyby zachwycone, uwielbiają makaron:) buziaki
OdpowiedzUsuń