sobota, 17 października 2015

Sernik z czekoladą (straciatella)

Sernik z drobinkami czekolady. Miękki i dość puszysty. Nie za słodki. Nieco inny niż typowy sernik czekoladowy (jeżeli chcecie zrobić ciemny to wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać ją (ostudzoną)). 
Nam ten sernik smakował bardzo. 
Jeżeli lubicie mocno słodkie serniki to doradzam dać tylko mleczną czekoladę, jeżeli wolicie bardziej wytrawne to analogicznie tylko gorzką. 

Składniki spodu (tortownica 23 cm)

  • 75 g masła
  • szklanka mąki (200 ml)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany (12%)
  • 1 łyżka kakao (lekko kopiasta)
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i schłodzić około godziny w lodówce. 
Schłodzone ciasto rozłożyć równomiernie na spodzie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 12 minut. 

Masa sernikowa:
  • 1 kg twarogu (najlepszy półtłusty samodzielnie zmielony, ale może być też z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g śmietany (12%) - minus 1 łyżka, którą dajemy do spodu
  • 200 g mlecznej +100 g gorzkiej czekolady
Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej przy pomocy miksera (na zmniejszonych obrotach) wymieszać z serem, mąką ziemniaczaną, śmietaną i startą na tarce (lub posiekanej - w zależności na jak duże kawałki macie ochotę) czekoladą (czekoladę dajemy na sam koniec). Masę przelać na podpieczony spód (może być gorący) i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok, 50 minut - jeżeli sernik zacznie się zbyt mocno podpiekać od góry to można go przykryć papierem do pieczenia. Po ostudzeniu (ostudzić go pozostawiając w otwartym piekarniku) wstawić na kilka godzin do lodówki. 

5 komentarzy:

  1. Wyglada super Aniu!
    Ja poprosze na deser!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały serniczek, zabieram sobie kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiedziłąm by nie chodzi wieczorem po blogach... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozsiadłam się, a nie wiem, czy cokolwiek zostało :). Mniam.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.