Delikatny krem z porów i ziemniaków, którego smak wyostrza świeżo starta gałka muszkatołowa i parmezan.
Taką zupę można również podać z grzankami serowymi lub czosnkowymi.
Składniki (4 osoby):
- 2 duże pory
- 4 średnie ziemniaki
- 3 łyżki masła (lub oliwy)
- 4 łyżki śmietany 12%
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- natka pietruszki i parmezan do posypania po wierzchu
Pory umyć i pozbawić ciemnozielonej części (nie wyrzucajcie jej tylko zużyjcie do innej zupy, pokrojonego pora można zamrozić), pokroić w plasterki. Ziemniaki umyć i pokroić w kostkę.
W garnku podgrzać masło (lub oliwę) i wrzucić pokrojone pory oraz ziemniaki. Kilka minut podsmażyć, a następnie zalać wodą - nieco ponad poziom warzyw. Gotować ok. 20 minut do uzyskania miękkości. Kiedy warzywa zmiękną zmiksować je na krem. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą gałką muszkatołową. Podawać wymieszany ze śmietaną i posypany natką pietruszki i parmezanem. Po wierzchu można krem dodatkowo skropić oliwą.
Lubię takie zupki, przepis zapisany.
OdpowiedzUsuńPieruńskie maszkety - życzę smacznego :)
UsuńWłaśnie weszłam w jesienną fazę zupową - wypróbuję też Twoją :)
OdpowiedzUsuńMniam, ta zupa musi być pyszna:) Buziaki
OdpowiedzUsuńWszystko kupione, jutro bede gotowac :-)
OdpowiedzUsuńBo nie ma jak zupa w okresie jesienno-zimowym!
OdpowiedzUsuń