11:14

Zupa krem z porów


Delikatny krem z porów i ziemniaków, którego smak wyostrza świeżo starta gałka muszkatołowa i parmezan. 
Taką zupę można również podać z grzankami serowymi lub czosnkowymi.

Składniki (4 osoby):

  • 2 duże pory
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki masła (lub oliwy)
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki i parmezan do posypania po wierzchu
Pory umyć i pozbawić ciemnozielonej części (nie wyrzucajcie jej tylko zużyjcie do innej zupy, pokrojonego pora można zamrozić), pokroić w plasterki. Ziemniaki umyć i pokroić w kostkę. 
W garnku podgrzać masło (lub oliwę) i wrzucić pokrojone pory oraz ziemniaki. Kilka minut podsmażyć, a następnie zalać wodą - nieco ponad poziom warzyw. Gotować ok. 20 minut do uzyskania miękkości. Kiedy warzywa zmiękną zmiksować je na krem. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą gałką muszkatołową. Podawać wymieszany ze śmietaną i posypany natką pietruszki i parmezanem. Po wierzchu można krem dodatkowo skropić oliwą. 


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pieruńskie maszkety - życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Właśnie weszłam w jesienną fazę zupową - wypróbuję też Twoją :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko kupione, jutro bede gotowac :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bo nie ma jak zupa w okresie jesienno-zimowym!

    OdpowiedzUsuń