Ciastka bardzo mocno czekoladowe.
Pachną tak intensywnie, że już podczas pieczenia ciężko wytrzymać.
Zrobiłam je na urodziny córki i cieszyły się powodzeniem zarówno wśród dzieci jak i rodziców, a najtrudniejsze było powstrzymanie domowników przed tym, żeby ich nie zjedli przed przyjęciem.
Przepis autorstwa "bogini czekolady" Nigelli - w nieco odchudzonej wersji.
Składniki:
- 250 g masła (prosto z lodówki)
- 100 g cukru
- 40 g kakao
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale 1/2 sody + 1 proszku do pieczenia)
Z powyższych składników zagnieść ciasto. Odrywać z niego kawałki wielkości orzecha włoskiego (takiego mniejszego) i formować kulkę, a następnie nieco ją spłaszczyć. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pozostawiając między nimi ok. 2 cm odległości, ponieważ rozleją się w trakcie pieczenia). Piec w temp. 170 stopni około 12-15 minut. Ciasteczka w momencie wyjmowania powinny być lekko miękkie i wyraźnie uginać się przy naciśnięciu (ale nie kleić). Po wyjęciu pozostawić 5 minut na blaszce (w tym czasie stwardnieją) i dopiero wtedy zdjąć z blaszki.
Ostudzone można zamknąć w szczelnym opakowaniu i przechowywać...szczerze mówiąc nie wiem jak długo, ponieważ u nas znikają w przeciągu 2 dni :)
Oj znam te przepisy, znam...
OdpowiedzUsuń400g czekoladowych dropsow na 10 ciastek... Nie liczac cukru...
Ale to tylko od swiata przeciez, nie na codzien!
;)
Buziaki Aniu!
Kasia - no przecież, że od święta :) :) :)
UsuńWitam. Ile ciasteczek z tego wychodzi? W gramach bądź sztukach?
OdpowiedzUsuńMadamSyllaQ - około 50 sztuk takich jak na zdjęciu
UsuńMniam,mniam. Ciasteczka czekoladowe to wielka pyszność.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aniu :)
To jest jeden z moich ulubionych przepisów :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka czekoladowe są pyszne:) .... nawet takie w odchudzonej wersji:)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuń