09:14

Sernik na zimno z borówkami

sernik, borówki
Sernik na zimno, który jest wręcz błyskawiczny w wykonaniu. 
Przygotowałam go przy użyciu borówek, ale mogą to być inne świeże owoce, a także owoce z puszki. 
Można też spód sernika wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami. 

Składniki (tortownica 23 cm):

  • 500 g mielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 250 g borówek (borówka amerykańska)
  • 1 galaretka jasna (np. cytrynowa)
  • 1 galaretka ciemniejsza (np. wiśniowa)
  • cukier puder do smaku (ok. 2 - 3 łyżki)
Galaretkę jasną rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Dokładnie wymieszać. Wlać do większej miski, odczekać chwilę aż lekko ostygnie i przy pomocy miksera zmiksować z serem na gładką masę. 
Drugą galaretkę rozpuścić w 500 ml wody. 
Do formy o średnicy 23 cm (może być mniejsza) przelać masę serową i rozsypać po niej połowę borówek (część z nich zatonie). Odczekać kilka minut (można w tym czasie wstawić sernik do lodówki, co przyśpieszy proces tężenia) i wsypać pozostałe borówki. Całość zalać ciemniejszą galaretką (wlewamy galaretkę, która już zaczęła tężeć, nie zupełnie płynną). 
Wstawić do lodówki i odczekać aż galaretka z wierzchu zupełnie stężeje. 

5 komentarzy:

  1. wyglada uroczo, uwielbiam serniki na zimno.
    Zapraszam do mnie
    http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernikowo dzisiaj na blogach...
    Ale cóż, znak zaczynajacej się jesieni...
    A serniczek zapamiętuje, przyda sie za chwilę, jako wspomnienie letnich dni...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny serniczek Aniu. :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis zawsze się udaje i jest pyszny

    OdpowiedzUsuń