Potrzebowałam szybkiej i najlepiej choć trochę czekoladowej słodkiej przekąski.
Skoro szybkiej to od razu pomyślałam o muffinkach, których już dawno nie robiłam.
Ciasto wystarczy wymieszać łyżką, dorzucić pokrojone w kostkę jabłko i gotowe.
A muffinki z jabłkami najlepsze na jesienną chandrę lub jako przekąska na spacer, kiedy sprzyja pogoda.
Składniki (12 sztuk):
Skoro szybkiej to od razu pomyślałam o muffinkach, których już dawno nie robiłam.
Ciasto wystarczy wymieszać łyżką, dorzucić pokrojone w kostkę jabłko i gotowe.
A muffinki z jabłkami najlepsze na jesienną chandrę lub jako przekąska na spacer, kiedy sprzyja pogoda.
Składniki (12 sztuk):
- 1 jabłko (u mnie słodkie)
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 150 g jogurtu naturalnego
- 75g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pozostałe składniki wymieszać łyżką (ciasto jest dość gęste - jeżeli wyda Wam się zbyt gęste to dodać 2-3 łyżki mleka). Na koniec wymieszać z pokrojonym jabłkiem.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 25 minut.
Inne moje przepisy na muffinki - tutaj.
Dokładnie muffinki najszybsze, a przy tym jakie dobre:) Buziaki
OdpowiedzUsuń