Szybkie w wykonaniu, niemal omletowe, puszyste placuszki z dodatkiem twarogu.
Można zajadać bez dodatków, oprószyć cukrem pudrem lub polać miodem albo jogurtem.
Składniki (porcja na 5 osób):
- 250 g twarogu półtłustego (może być mielony, ale nie musi)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru
- ok. 1/2 szklanki mleka
- olej do smażenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
Żółtka zmiksować z cukrem oraz twarogiem (w przypadku niemielonego twarogu masa nie będzie gładka i będą widoczne grudki sera). Dodać mąkę i mleko (ilość mleka można zwiększyć jeśli masa będzie zbyt gęsta), a następnie wyłączyć mikser i wymieszać przy pomocy łyżki z pianą z białek.
Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron.
Aniu to ja poproszę z miodem:) .... fajne i takie puchate:)
OdpowiedzUsuńWgapiam się. Wzroku nie mogę oderwać. Mniam :)
OdpowiedzUsuńczy może być zwykła pszenna mąka nie tortowa?
OdpowiedzUsuń5 osób? Oj, nie u nas. :)
OdpowiedzUsuń:) ilość osób w zależności od potrzeb
Usuń