09:35

Ciasteczka bounty

To ciasteczka zwłaszcza dla miłośników słodkich kokosowych batoników.
W mojej ocenie są lepsze niż batoniki, bo mniej słodkie.
Wszystkim nam smakowały, a szczególnie Olkowi, który za kokosem bardzo przepada i dla którego siostry przygotowały te pyszne ciasteczka.
Ciasteczka powstały jako kolejna odsłona cyklu "Ciasteczka na 10 rączek" i zostały również upieczone przez dzieci Joli (klik).
Skorzystaliśmy z przepisu z bloga Moje Wypieki.

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 120 g masła w temp. pokojowej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka likieru kokosowego lub ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • 100 g mlecznej czekolady

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki (ostatnią wrzucamy posiekaną czekoladę). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. 


Obejrzyjcie również ciasteczka przygotowane przez Lili i Olka (klik)


2 komentarze:

  1. Dziewczynki są cudowne, podobnie jak ciasteczka:). Uwielbiamy je:) .... Mam nadzieję Aniu, że kiedys uda się zrobić prawdziwe pieczenie na 10 rączek i że te 10 rączek się pozna:). Dziękujemy za kolejne smakowite spotkanie w kuchni:) ... i czekamy na Waszą propozycje:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka nie zdążyły ostygnac a już były palaszowane :-) są pyszne, smakują wszystkim. Gorąco polecam:-)

    OdpowiedzUsuń